Manastirea Afteia

Manastirea Afteia judetul Alba 


   ,,Doamne, curățește-mă pe mine pă­­că­to­sul, că niciodată n-am făcut bineînaintea Ta. Izbăvește-mă deci de cel viclean și să fie întru mine voia Ta, ca fără de osândă să deschid gura mea cea nevrednică și să laud prea­sfânt nu­mele Tău, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și puru­rea și în vecii vecilor. Amin."

      Manastirea Afteia , este situata in judetul Alba , localitatea Margineni - Strungari comuna Salistea care dateaza din a doua jumatate a secolului XVII , fiind inchisa o perioada in comunism fiind redeschisa in anul 1975.


Manastirea Afteia




       Pentru o scurta vreme manastirea l-a avut ca staret pe Sfantul Cuvios Sofronie ( Marturisitorul de la Cioara) care si-a dedicat toata viata in lupta biserici cu Roma si apararea ortodoxiscmului in Transilvania.
      Manastirea Afteia , isi are inceputurile la cea de-a doua jumatate a secolului XV , cand , potrivit locului , a fost ridicata aici prima bisericuta dupa lupta de pe ,,Campul Painii" moment in care mai multi oameni ai locului (batrani , femei si copii ) s-au refugiat la Plaisor , loc in care drept multumire ca au castigat batalia au ridicat un altar.


Manastirea Afteia



         Cel mai vechi document care atesta prezenta manastirii dateaza din anul 1757 , an in care au fost daramate biserica si chiliile . Insemnarile care au fost datate incepand cu anul 1758 pana in anul 1771 dovedesc ca biserica a fost refacuta. Un document pastrat in arhivele din Viena confirma ca manastirea a fost daramata in anul 1786 pentru a doua oara terenurile fiind puse in posesia unoi localnici . La sfarsitul secolului XVII fiind necesara construirea unei noi biserici pentru satul Cioara se folosesc materialele recuparate de la demolarea din anul 1786 si se construieste un nou lacas de rugaciune.
        In anul 1924 preotul Constantin Oancea cere Arhiepiscopiei reinfiintarea manastirii pentru care propune initial ca vietuitor al manastirii pe George Manaila din satul Cioara. In data de 5 februarie 1927 , manastirea isi deschide portile sub ocrotirea Sfintilor Imparati Constantin si Elena , pe terenul donat de o localnica pe numele Salomia Pop.


Manastirea Afteia



        In data de 15 iulie 1934, parohia Cioara incheie un contract pentru construirea bisericii, iar in data de 22 iulie 1934 are loc sfintirea pietrei de temelie. In data de 12 august 1935 au fost asezate, pe biserica, Sfintele Cruci, cea de pe turla fiind daruita de preotul Constantin Oancea si de sotia lui, Valeria. Sfintirea bisericii Schitului Afteia a fost savarsita in data de 21 mai 1952, de catre episcopul Veniamin Nistor, staretul Catedralei din Alba Iulia, ca delegat al episcopului Ardealului si Hunedoarei.
     In anul 1965, acoperisul de lemn al bisericii a fost inlocuit cu unul de tabla zincata. In anul 1978, intregul corp al bisericii a fost placat cu sita de brad. In anul 1979, interiorul bisericii a fost zugravit in fresca, de catre Nicolae Gavrileanu, din Suceava, si echipa sa. Catapeteasma a fost si ea inlocuita, una din stejar luandu-i locul.


Manastirea Afteia



         In anul 1988 s-a inceput constructia paraclisului de vara. Langa acest paraclis au fost asezate osemintele ctitorilor, preotul Constantin Oancea si monahul Ghenadie Manaila. Intre anii 1947-1951 s-a ridicat o casa din lemn de brad, pe fundatie de piatra, compusa din trei camere si o bucatarie cu pivnita.
       Intre anii 1986-1988, aceasta cladire a fost renovata si marita. In anul 1952, vreme de patru luni (mai-august), prin detasare de la Manastirea Prislop, in paraclisul de la Manastirea Afteia a slujit ieromonahul Dometie Manolache. In anul 1986, preotul Iosif Paven a fost asezat paroh al satului Margineni si slujitor la altarul Schitului Afteia. Acesta a implinit cu aleasa daruire slujirea la schit. Dupa randuirea preotului Simion Boboia, calugarit Sofronie, la Schitul Tet (judetul Alba), a fost calugarit si preotul Iosif Paven (Ioan), incredintandu-i-se functia de staret.
     Intre anii 2000-2002, in afara incintei schitului s-a ridicat o cladire cu doua etaje, pentru gazduirea pelerinilor. Biserica de lemn a manastirii a fost demolata. Pe locul ei s-a construit o noua biserica de zid.





Niciun comentariu: