Manastirea Cergaul Mic

Manastirea Cergaul Mic judetul Alba

     ,, Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o.
       Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.,,

       Manastirea Cergaul mic este situata in Judetul Alba Iulia la doar trei kilometri de satul cu acelasi nume .





      Aceasta manastire a fost ridicata in secolul an XVII -lea , in varful unui deal unde se afla si acum manastirea avand o priveliste superba asupra imprejurimilor , fara sa se stie ctitorul acesteia . Pana in anul 1945 , manastirea Cergaul mic a fost manastire de cult lutheran.

     Anul 1945 a avut un rol important in existenta si felul manastirii Cergaul mic , in acesta an bogomilii au venit in aceasta locatie si au trecut voluntar la ortodoxism.


     Din anul 1945 pana in anul 1990 acest lacas de cul a fost utilizat ca biserica de mir urmand ca in anul 1990 , la propunerea Episcopului de Alba , Andrei , aceasta sa devina manastire de calugari. 

       Hramul manastirii este sarbatorit in zilele de Sfintii Apostoli Petru si Pavel care sunt ocrotirorii acesteia.


Rugaciune catre Sf Petru si Pavel


Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o.
Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine.

Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru,  luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător  împotriva noastră. Amin.


Niciun comentariu: