Manastirea Ponor

Cu si despre manastirea Ponor judetul Alba Iulia




Manastirea Ponor


      Mănăstirea Ponor este o mănăstire ortodoxă din comuna Ponor, în judeţul Alba.
      Mănăstirea este situată la o altitudine de peste 1300m, în extravilanul comunei Ponor, în partea central-nordică a judeţului Alba, la o distanţă de aproximativ 40km de Aiud. Accesul se face fie pe DJ750C Teiuș-Stremț-Râmeț (aproximativ 41 km), fie dinspre Aiud pe DJ107I (aproximativ 40 km).

      Lucrările pentru ridicarea mănăstirii au început în anul 2002. Primul stareț al mănăstirii este Protosinghelul Irineu Curtescu, care a slujit la mănăstirile Sihla, Antim și Schitul Prodromu de la Muntele Athos din Grecia. 




Parintele Irineu Curtescu



       Ansamblul monahal are forma unei cetăţi, în centru fiind amplasată biserica, iar în clădirea înconjurătoare paraclisul și trapeza, atelierele la parter și chiliile la mansardă.

      Lacasul de cult are hramurile “Inaltarea Domnului” si “Sfantul Ierarh Nectarie”, praznuit pe 27 iulie .

      "La Manastirea Ponor, randuiala vietii monahale este mai aspra. Se mananca odata pe zi (la ora 3 pm), niciodata carne (nici peste), iar lunea, miercurea, vinerea si sambata seara, se face priveghere de toata noaptea. Adica dupa vecernia mica de la ora 17, urmeaza program de odihna pana la 22.30 cand incepe privegherea ce dureaza pana dimineata pe la 7-8. In restul zilelor, se savarsesc Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile, Sfanta Liturghie, parastas, incepand cu ora 3 noaptea. Principalele activitati ale calugarilor sunt rugaciunea si cateva ascultari simple.

      La cativa kilometri mai jos, exista si o manastire de maici - sora cu cea din varful dealului  a carei piatra de temelie a fost pusa la 20 august 2009 - unde se bucura de povatuirea parintelui Irineu 16 maicute si surori. Programul acesteia este identic cu singura deosebire ca privegherile se fac in celelalte zile ale saptamanii: adica duminica, marti si joi, sambata fiind comuna celor doua".




       Cele doua manastiri vor avea o randuiala speciala in sensul ca la manastirea de calugari vor avea acces doar barbatii, iar la manastirea de maici vor putea intra doar femeile. Aceasta randuiala va intra in vigoare odata cu finalizarea lucrarilor.

       "Un parinte de la manastirea de calugari spunea: chiar daca randuiala este mai aspra, ea aduce extraordinare roade duhovnicesti pentru cei care o urmeaza cu ravna, iar faptul ca putem vietui langa un staret purtator de Dumnezeu, precum Parintele Irineu, covarseste de mii de ori orice greutate, de orice natura ar fi."




Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii nostre sau un share!!!

Niciun comentariu: