Manastirea Tet

Cu si despre manastirea Țeț din judetul Alba Iulia





Schitul Țețu



       Manastirea (schitul) Țețu se afla in comuna Sugag , judetul Alba Iulia , acces pe jos sau cu masina;avand ca parcare si cazare (20 locuri).
Acces : DN 67C Sebes-Sugag (27 km), Tau-Bistra (17 km) ; Din șoseaua Transalpina, după ce ieși din Șugag și ajungi la barajul Tău, faci dreapta înainte de podul de lângă restaurant. Urmează 7 km de drum forestier până la indicatorul schitului, de unde continui pe jos, prin pădure, pe versantul din dreapta. Există o potecă amenajată, cu balustradă de lemn, până la schit.



       Schitul Țețu ține de viața unui călugăr Ghenadie Manciu, din Țara Făgărașului. Sosise în aceste locuri în 1950, în căutarea unui loc de mănăstire. Cum urcușul era greoi, Ghenadie se odihni într-o poiană și visă că-i apare pe cal Mucenicul Gheorghe, care îl întrebă pe călugăr ce are de gând să facă acolo. Speriat, Ghenadie crezu că omul de pe cal e ofițer al Securității; dar Sfântul Gheorghe l-a liniștit, zicându-i cine e și poruncindu-i să construiască schitul chiar acolo, în poiană.








      Călugărul Ghenadie începu lucrul. Construi un lacaș mic din lemn (adică actualul paraclis), dar n-a apucat să se bucure prea mult de viața monahală. Între 1950 și 1960. Securitatea l-a împiedicat de câteva ori pe călugăr să slujească, până când a fost arestat, iar biserica rămâne pustie.

      Abia în 1990 schitul a prins din nou viață, odată cu îndemnul I.P.S Andrei, adresat părintelui Sofronie Boboia, de a-l reconstrui în același loc , acesta fiind finalizat in 2000.
Incinta asezamantului monahal mai cuprinde corpul de chilii si un mic paraclis de lemn.

      La fel ca și călugărul Ghenadie,părintele Sofronie , porni singur spre locul schitului, urmând ca în prima iarnă să doarmă într-o colibă lipită cu fân. Era tânăr atunci, în putere. Cu greu, fără multe mijloace, a construit două chilii, făcând slujbele în vechiul paraclis (cel ridicat de Ghenadie) până în anul 2000, când a început construirea actualei biserici de lemn, pictată de Liviu Dumbravă. Sfințirea ei a avut loc în 2003.


     Azi, obștea schitului cuprinde 20 de maici, impreună cu stareța, stavrofora Filofteia Bura.
 Biserica poarta hramul „Nașterea Maicii Domnului”, iar datorită visului , paraclisul poarta hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.



       Vă recomand acest loc, care e atât de pustiu și neumblat, încât acolo solitudinea devine prezență, iar apropierea de Dumnezeu, certitudine. E spațiul într-adevăr rupt de lume, care iși confirmă izolarea prin atmosfera bătrânească, plină de tăceri, fără cozi și aglomerații de pelerini. Aici, puteți privi minute în șir curtea schitului, crezând că nu e nici țipenie de om, fără să observați, că de fapt, într-un colț al curții, e un călugăr bătrân, care muncește de ore bune în grădină. Aici totul respiră in tihnă și nemișcare. Aici totul este realitate privilegiată. Bine ați venit la Țețu, fie că-i de post, fie că-i de dulce.








 Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii nostre sau un share!!!




Niciun comentariu: