Manastirea Arad-Gai

Cu si despre manastirea Arad-Gai din judetul Arad








       In cartierul de NV al Municipiului Arad, 50 km N de Timisoara , 153 km NV de Deva , 115 km SV de Oradea , 47 km E de Nadlac;
       Adresa: str. Dunarii, nr. 170, Arad, 310486, jud. Arad

      Hram: Sfantul Simeon Stalpnicul (biserica veche de piatra), Acoperamantul Maicii Domnului (biserica noua), Sfintii Apostoli Petru si Pavel (biserica de lemn din Salistea), Nasterea Maicii Domnului (paraclis) .
     
Stareta: monahia Magdalena Bortes ; 25 vietuitoare, viata de obste
Cazare: 10 locuri


       Manastirea Arad - Gai a fost ridicata intre anii 1760-1762 de episcopul Sinesie Jivanovici(1751-1768), servind ca resedinta episcopala de vara; pentru vesnica sa pomenire si pentru a fi folosita de urmasii sai in scaunul episcopal al Aradului.
       Contractul din 15-26 mai dintre episcopul Sinesie si mesterul aradean Egidius Ioanvici , prevedea ridicarea asamblului manastirescpentru suma de 98000 florini de aur .Proiectul monumentului a fost discutat de cele doua parti contractante .
       Manastirea se infatisa ca un ansamblu alcatuit dintr-un conac, resedinta episcopului, o biserica si anexe gaspodaresti.
       Conacul a avut functia de resedintade vara pentru episcopii Aradului.Biserica a constituit unlacas de cult si inchinare pentru o larga masa de credinciosi din apropiere .
       Manastire de calugarite , 18 vietuitoare , reinfiintata in 1964 cu hramul "Sfantul Simeon Stalpnicul" (1 septembrie ).
       In partea de sud a conacului -biserica al Manastirii "Simeon Stalpnicul"din cartierul Gaia fost stramutata in anul 1988 de pe dealul cimitirului din Seliste (de Mures) , Biserica de lemn Sfintii Apostoli Petru si Pavel .

      
       In 1988 a fost adusa in incinta Manastirii  Gai o bisericuta de lemn din secolul al XVIII-lea, iar in anii urmatori a fost ridicat paraclisul de vara si un corp de chilii. Atat biserica veche de piatra cat si ce de lemn sunt monumente istorice. 


       Biserica din zid , ctitorita de Sinesie Jivanovici intre 1760 si 1762 , arhitectura si decoratii in stil baroc , nepictata , iconostaspictat de Stefan Tenetchi din Densus in 1767; turn-clopotnita pe latura vestica (V Dragut 1976); biserica de lemn adusa din Selistea   de pe Mures (1988); muzeu eparhial cu o valoroasa colectie de arta : icoane pe lemn din sec.XVII , icoane pe sticla de mesteri tarani ardeleni, carte rara , multe cu valoare de patrimoniu , manuscrise , obiecte de cult .

       Dupa anul 2000 s-a inceput constructia unei noi biserici care se afla in curs de finalizare.



Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii nostre sau un share!!!





Niciun comentariu: