Manastirea Adormirea Maicii Domnului


Cu si despre manastirea Adormirea maicii Domnului din judetul Dambovita


   



Acces: din orasul Fieni, loc. situata pe DN 71, ramificatie spre NV pe DJ 712A; trecand prin Runcu (loc. situata la 8 km de Fieni, 36 km de Targoviste), sunt 17 km pana la manastire. Pe drumul forestier, dupa iesirea din Runcu, exista indicator spre manastire.

       Din centrul orasuli Fieni alegem directia comunei Runcu spre masivul Leaota. Dupa ce traversam Runcu facem stanga peste pod si urcam in satul Brebu, pana la Cruce, locul unde are loc in fiecare an "ravasitul oilor". Coborand din Brebu pana in Runcu, continuam drumul urcand dea lungul paraului Ialomicioara de Vest spre fosta cabana Leaota, trecand pe langa hanul cu acelasi nume. Dupa 9 km ajungem la manastirea Leaota (Adormirea Maicii Domnului)

        Mănăstirea Runcu cu hram „Adormirea Maicii Domnului”  (de maici)
Este situata pe soseaua Targoviste-Sinaia-Brasov din Fieni, ramificatie la stanga spre Runcu, 17 km pana la manastire. In intersectia pentru ramificatia Runcu este statia autobuzelor de transport public care vin din Targoviste-Pucioasa si merg la Runcu sau altele la Brebu cu plecari si sosiri de mai multe ori pe zi. Din statia de autobuz aflata aproximativ in centrul satului Runcu se merge spre vest cca 2 km pana la podul peste Ialomicioara unde drumul se bifurca la stanga peste pod spre Brebu si la dreapta spre nord la cabana Leaota circa 9 km. In toate intersectiile sunt indicatoare pentru manastire asa ca se ajunge usor fara grija ca ne ratacim prin munte. Pe drum intalnim si un semn turistic, o cruce albastra pe un patrat alb. Cu circa 2 km inainte de manastire este o cabana forestiera unde se desprinde la dreapta un drum forestier care duce la schitul de calugari din Cucuteanca. Manastirea Adormirea Maicii Domnului este construita intr-o poiana a platoului dealului si este cunoscuta de localnicii din zona ca manastirea de la ziduri pentru ca aici au fost ruinele unei fabrici de cherestea ce a existat in trecutul mai indepartat. La 3 km nord est de manastire se afla dealul Frumuselu, iar la cca 3 km nord-ves' este cabana turistica Leaota (varful muntos Leaota are 2133 m).

Unde este Runcu? Unde este Manastirea Runcu?

        Exista 9 localitati cu acest nume in Romania si alte 3 care il contin in denumire. Asa ca, unde este 
Runcu este o comuna din judetul Dambovita, situata la 125 km de Capitala, 45 km de Targoviste si 44 km de Sinaia. Se ajunge aici urmand DN7 –DN71 pe ruta Bucuresti –Targoviste –Fieni, unde in dreptul fabricii de ciment se continua catre nord-vest pe DJ712A lasand DN-ul in dreapta. Comuna Runcu inglobeaza satele Bădeni, Brebu, Ferestre, Piatra, Runcu (care este si reședința comunei) și Siliștea.

        Indicatoare amplasate in intersectii, waze-ul si alte aplicatii de navigare te vor conduce prin satul Runcu pana la Manastirea Runcu, urmand DC132 si DC134 pe strada Principala lasand Primaria si Centrul de Informare si Promovare Turistica pe mana stanga. La o intersectie de drumuri unde DC ia directia stanga, noi continuam tot inainte catre Plaiul Domnesc pe drumul cunoscut si sub denumirea de Intre Vai. Ultimii 6 km sunt neasfaltati si urmeaza in amonte, prin poadure, firul vaii Ialomicioarei, dupa alte documentatii, paraul Runcu. Drumul este practicabil pentru orice tip de autotursim.

Adresa Manastirii Runcu este comuna Runcu, ZIP 137400.

Pentru a ajunge aici venind din Bucuresti luati in considerare putin mai mult de 2 ore.

Comuna Runcu
        Se situeaza la o altitudine medie de 562 metri. Numara sub 5.000 de locuitori, cu tendinta de scadere a populatiei. Locuitorii sunt romani (nu exista minoritati importante) si 95% sunt de religie ortodoxa.

       Numele Runcu, spune legenda, se trage de la cel al ciobanului ardelean Runceanu. Acesta s-ar fi asezat aici cu turmele sale de oi gasind pasuni, rauri si parauri, munti si dealuri.

        Prima atestare a localitatii Runcu este din anul 1564. Runcu este strabatut de raul Ialomicioara. Asezarea este foarte intinsa si ocupa o suprafata de aproape 80 kmp.









Manastirea Runcu
        Manastirea Runcu isi are inceputurile in anul 1997, odata cu venirea pe aceste meleaguri a parintelui Iachint de la Sf. Munte. Manastirea a fost inaltata intr-o poiana, pe un platou, terenul fiind donat de Ioan Purnichescu din Bucuresti. In anul 1998 Arhiepiscopia Targovistei isi va da binecuvantarea pentru infiintarea noii manastiri de calugarite, in acel an venind la Runcu cateva maici de la Tismana. In anul 1999 va fi sfintit un paraclis de lemn, pe fundatie de beton.

        In imprejurimi, la mai putin de 2 km, pe alta vale catre dreapta cum am venit noi, inainte de a ajunge la Manastirea Runcu, se face drumul catre Schitul Cucuteana, cu 6 calugari.

        Manastirea Runcu are viata de obste, aici traind conform documentatiei mele 5 vietuitoare.

        Biserica Mare poarta Hramul Adormirea Maicii Domnului, iar paraclisul pe al Sfintilor Nil, Nicodim si Ioan Iacob Hozevitul.

        Pentru cei care sunt interesati aici se gasesc particele din moastele Sf. Ioan Gura de Aur si ale Sf. Nil.

Atentie! Cu 200 metri inainte de destinatie drumul paraseste firul vaii, urcand brusc, in 2 serpentine, in poiana unde intalnim zidul Manastirii si unde se pot parca masinile pe un spatiu neted, inierbat.

        Prima impresie este ca am ajuns intr-un loc linistit, mai putin cunoscut, la poalele muntilor Leaota, la 771 m altitudine, inconjurati de padure de foioase si acompaniati de triluri de pasari. Superb!

        Zidul manastirii este unul inalt de circa 2 metri alb ornamentat cu piloni si semicercuri de placi ceramice caramizii si cu semne ale crucii, toate contrastand placut pentru privire. Poarta manastirii este una inaltata, prezentand aceeasi idee cromatica, este boltita si strajuita de 3 cruci aurii. Cadrul oferit de acest lacas sfant situat intr-o poiana in mijlocul padurii cu paraul la picioare si muntii in jur este unul atat de potrivit celor ce cauta verde, liniste, natura si fug de zgomot, poluare si aglomeratie. 2 ore cu masina de la Bucuresti!

        Dupa ce trecem poarta proprietatii, avem in fata o curte generoasa, verde, inerbata si pe fundal mai multe constructii. Conform documentatiei mele ca sa nu gresesc: un corp de chilii, trapeza, bucataria, staretia, un arhondaric. Hai ca mi se impleticeste limba.

        A doua impresie este ca nu suntem la o manastire. Bine, adica suntem, ca scrie mare si clar Manastirea Adormirea Maicii Domnului pe o placa indicatoare mare albastra, exista o biserica, semnele crucii etc.

       Dar, cladirea din stanga, este de cateva ori bune mai mare decat biserica mare, care nu stiu de ce se numeste asa, caci este mica. Aceasta constructie din stanga, este etajata, cu 16 arcade in spatele carora este un pridvor mare, comun, spatiu de trecere catre camere. Arata ca o mega pensiune tare de tot. Asa cam de capacitate de 50 de persoane. M-a frapat marimea ei care “”umbreste””biserica.

        Inainte de a ajunge la biserica este o constructie hexagonala, noi am gasit-o inchisa, si care era plina cu carti, obiecte de cult, icoane, si alte maruntisuri care se pot cumpara de la un magazin de pe langa o manastire, si cred ca si asta era rolul ei. Mai in stanga este lumanararul unde am aprins si noi lumanari pentru vii si pentru morti.

        In spatele curtii am admirat braduti si amenajari florale cu panselute. Toata curtea este impecabil de curata si frumoasa.

        Biserica este una incarcata cu picturi in ulei realizate pe panza pe fond albastru. Pictura este intr-o stare foarte buna. Constructia este un clasica pentru o biserica ortodoxa, cu pronaos, naos si altar. Pridvorul este de forma inchisa. Aici am gasit un vas mare cu aghiazma, acces liber la lumanari, unde puteai lasa banutii pentru acestea si un loc amenajat (o masa) cu hartie si pix pentru a lasa acatiste.

         Domeniul include si o mini pastravarie si o livada.

         





Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!



Niciun comentariu: