Manastirea Izvorul Posaga

Cu si despre manastirea Izvorul Posaga din judetul Alba



Schitul Izvorul Posaga



         Construit intr-un loc deosebit de pitoresc, schitul Izvorul Posaga este situat in comuna Posaga, jud. Alba, 43 km SV de Turda si 50 km E de Campeni. In apropiere, curge paraul "Valea Posagai" precum si izvorul datorita caruia schitul este cunoscut, numit "Izvorul Tamaduirii". Intrarea in incinta manastirii se face pintr-o poarta masiva din lemn de stejar, cu o frumoasa sculptura, executata in 1981 de mesterul Vasile Salajan din Baia Sprie, judetul Maramures.

           Biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" a fost construita in 1933 de preotul paroh al satului, Alexandru Rujdea. Viata monahala a inceput in 1948 si a durat pana in 1960, cand, ca urmare a Decretului nr. 410/1959, schitul a fost desfiintat. 
Biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" a fost construita in 1933 de preotul paroh al satului, Alexandru Rujdea. Viata monahala a inceput in 1948 si a durat pana in 1960, cand, ca urmare a Decretului nr. 410/1959, schitul a fost desfiintat. 





            In 1979, parintele Paisie Cosma, restaureaza biserica, construieste cladirea staretiei si clopotnita, precum si gardul de imprejmuire a incintei impreuna cu poarta masiva de la intrare. Insa viata monahala incepe cu adevarat in 1990, cand schitul si-a dobandit dreptul legal de functionare.






             Biserica este din lemn, pe fundatie de piatra avand forma dreptunghiulara. Naosul cu pronaosul nu sunt separate, suprafetele formand un spatiu comun. Pridvorul deschis este sprijinit pe stalpi din lemn, foarte frumos sculptati. Catapeteasma din lemn, de asemenea are o sculptura foarte frumoasa. Usile de la intrare sunt masive, din lemn de stejar cu o sculptura ornamentala. Biserica are doua turle, una mare pe naos si alta mai mica pe pridvor. Este tencuita in interior si captusita cu sipca in exterior. Biserica a fost pictata in fresca de pictorul Carol Gross.








               Clopotnita, construita din lemn si acoperita cu sindrila, este sustinuta de stalpi puternici din lemn si ei frumos sculptati. In incinta schitului sa afla un altar de vara construit din lemn, acoperit cu tigla si sustinut de sase stalpi din lemn sculptat. Cladirea pentru chilii, trapeza, bucatarie, staretie este din lemn, peretii fiind tencuiti in interior si captusiti cu sipca in exterior. Imprejmuirea din fata, paralela cu drumul, este din zid masiv de piatra la baza iar deasupra acestui soclu este uluca din lemn.












 Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii nostre sau un share!!!

Niciun comentariu: