Cu si despre manastirea Baisoara din judetul Cluj
3 vietuitori, viata de obste
Hram: Sfantul Proroc Ilie;
Acces: din Turda DN75-Buru, apoi DJ107M-lara-Baisoara, apoi 3 km pana la manastire; sau din Cluj E60 spre Floresti, apoi DJ107M Savadisla-Baisoara, apoi 3 km pana la manastire;
Staret: protos. Emanuel Scarlat
Cazare: 70 locuri
Adresa: com. Baisoara, 407065, jud. Cluj
Manastirea Baisoara este ctitoria doamnei Nastasia Tetrei, care a avut dorinta de a inalta un locas de inchinare lui Dumnezeu. In 1991, pe terenul sau, a fost ridicat Schitul Baisoara care, dupa patru ani, avea sa fie ridicat la rangul de manastire. Dupa construirea unui paraclis de lemn si a corpului de chilii s-a inceput, in 1999, ridicarea unei biserici in stil bizantin, dupa modelul bisericii Manastirii Sinaia.
Mănăstirea Băişoara este una din acele mănăstiri care au fost construite după Revoluţia din 1989 când se simţea nevoia unor lăcaşuri de cult, având în vedere că regimul comunist era unul ateu. Se află sub administrarea satului cu acelaşi nume şi este amplasată în punctul numit “La Baie”.
Se poate ajunge la Mănăstirea Băişoara pe două drumuri. Unul porneşte din Turda şi trece prin localitatea Mihai Viteazu şi apoi în Băişoara, distanța fiind de aproximativ 30 de kilometri. Celălalt porneşte din Cluj-Napoca, pe şoseaua ce leagă oraşul de Oradea, şi se ajunge în comuna Floreşti, situată la 8 kilometri de reşedinţa judeţului Cluj. Din comuna Floreşti se face stânga, se trece prin Săvădisla Liţa şi apoi se ajunge la Băişoara, distanța fiind tot cam de 30 de kilometri.
Ideea înfiinţării Mănăstirii Băişoara a apărut în anul 1992 şi i-a aparţinut unei femei credincioase. Iniţial, a fost construit un schit din lemn, care a avut trei călugări drept vieţuitori, însă faptul că schitul se află chiar în sat nu corespundea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească o viaţă monahală. În anul 1994, în urma unei vizite, IPS, Arhiepiscopul Bartolomeu al Clujului decide să mute schitul şi să-l transforme în mănăstire. A fost ales locul denumit de localnici “La Baie”, care a fost dăruit mănăstirii de către o familie.
Un an mai târziu, la Mănăstirea Băişoara de astăzi au fost construite o biserică provizorie de lemn, dar şi două chilii. Apoi, a fost ridicată o anexă gospodărească şi s-a băgat curent electric, astăzi fiind asigurat de panourile solare, pentru că mâna de lângă mănăstire a fost închisă.
Mănăstirea Băişoara este închinată Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Biserica de lemn are planul în formă de navă şi o singură turlă înfundată, aşezată pe pronaos. Catapeteasma a fost realizată din lemn, însă nu a fost sculptată, aşa cum se întâmplă în multe biserici şi mănăstiri. În anul 1997, a fost pusă piatra de temelie a unei biserici mai mari, de zid, iar cea de lemn a devenit paraclisul acesteia.
Biserica de zid se remarcă prin decoraţiile exterioare, compuse din ceramică italiană, frize de ipsos şi capiteluri. Acoperişul şi turlele au pe ele cruci de inox. În ceea ce priveşte interiorul, cei care intră în micuţa biserică pot vedea un iconostas sculptat şi împodobit cu diverse icoane.
Chiar dacă Mănăstirea Băişoara nu este terminată complet, având încă nevoie de piese de mobilier şi de pictură interioară şi exterioară, ea aşteaptă cu drag ca pelerinii să îi calce pragul, încercând să îi ajute într-un mod spiritual.
Daca sustineti blogul nosteu ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu