Manastirea Breaza


Cu si despre manastirea Breaza din judetul Maramures








        Manastirea Breaza este o manastire ortodoxa, cu obste de maici, aflata in localitatea Suciu de Sus, judetul Maramures. Biserica acesteia este inchinata Sfintei Treimi. Aceasta manastire se afla la o distanta de 60 kilometri sud-est de Baia Mare si la 15 kilometri de Targu Lapus. Din localitatea Suciu de Sus, pana la manastire, merge un drum pietruit lung de sapte kilometri. Complexul monahal este construit pe un deal golas, inconjurat de dealuri impadurite cu stejar, fag, carpen si conifere.

        Sfanta Treime este praznuita a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor. De Sfanta Treime, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Intru aceasta zi praznuim pe insusi Preasfantul si de viata facatorul si intru tot puternicul Duh, Care este unul din Treime Dumnezeu."



Manastirea Breaza







        Manastirea Breaza, aflata astazi pe teritoriul comunei Suciu de Sus, in judetul Maramures, a fost ctitorita de ieromonahul Florea Muresanu, intre cele doua intemnitari ale sale.

        In anul 1950, cand parintele Florea Muresanu, profesor la Academia Teologica din Cluj, a fost arestat si trimis in lagarul de munca silnica de pe "Canalul Dunare-Marea Neagra", el a fagaduit lui Dumnezeu ca, daca va scapa cu viata, va construi o manastire. In anul 1952, dupa ce este eliberat, parintele Florea este numit preot in localitatea Suciu de Sus. Dupa multe cautari, parintele a gasit si cumparat un teren potrivit pentru construirea unei manastiri, pe dealul Brezei, al doilea ca inaltime, dupa varful Tibles.

        In anul 1953 s-a inceput construirea unei biserici din lemn, care a fost terminata in anul urmator. Langa biserica au fost amenajate doua chilii, in care au fost randuite doua maici. In data de 11 iunie 1958, insa, parintele Florea este arestat pentru a doua oara, fiind condamnat la douazeci si cinci de ani de inchisoare, in penitenciarul din Aiud.

        La doua luni de la arestarea parintelui Florea, in august 1958, elevul seminarist Gavriil Burzo trimite Episcopiei din Cluj un memoriu semnat de 450 de credinciosi ai satului Suciu de Sus, spre a interveni pentru eliberarea parintelui. In cele din urma, in ziua de 22 septembrie, comunistii vin in sat si ii aresteaza pe Gavriil, pe bunicul sau si pe cantaretul bisericii. Cel dintai a primit o condamnare de sase ani, iar ceilalti una de patru ani. Bunicul sau a fost eliberat dupa numai un an si cateva luni, datorita decretului privind eliberarea detinutilor inaintati in varsta.

        In anul 1960, dupa arestarea celor care se ocupau cu intretinerea manastirii, aceasta a fost incendiata de comunisti. Mai apoi, in data de 4 ianuarie 1961, parintele Florea a trecut la cele vesnice, pe cand inca era in inchisoarea Aiud.

        Elevul seminarist Gavriil, dupa ce este scos din inchisoare, in anul 1964, in urma decretului 318, dupa aproape sase ani de detentie, isi continua studiile teologice, terminand si Facultatea de Teologie din Sibiu. Este randuit preot celib in satul Darja, din judetul Cluj, iar mai apoi in satul Recea, din acelasi judet. In cele din urma, in anul 1987, ajunge preot slujitor in satul natal, Suciu de Sus.

        Dupa anul 1989, parintele Gavriil Burzo a inceput sa faca toate pregatirile necesare in vederea infiintarii vechii Manastiri Breaza. Preasfintitul Iustinian Chira, episcopul Maramuresului, aproba reinfiintarea Manastirii Breaza, iar in ziua de 22 septembrie 1990 este pusa piatra de temelie.

        In anul 1991, odata cu serbarea hramului (Sfanta Treime), parintele Gavriil este tuns in monahism. Imediat, pe locul vechii manastiri, a inceput sa fie ridicata o noua biserica, din caramida, avand acelasi hram. In anul 1992 biserica a fost acoperita cu tabla din aluminiu, iar in anul 1993 au fost construite cladirile din jurul acesteia. Biserica este construita din zid de caramida, in forma de nava, si are trei turle oarbe, de forma octogonala, prevazute cu cate doua ferestre. Pictura bisericii a fost realizata in fresca, intre anii 1994-1997, de pictorul Spiridon Gau, din Bacau. Noua manastire a fost incredintata unei obsti de maici.









Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau share!!!

Niciun comentariu: