Manastirea Cozancea


Cu si despre manastirea Cozancea din judetul Botosani






        Mănăstirea Cozancea este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Sulița, județul Botoșani.

        Prima biserică a fost construită din lemn de către trei pustnici cazaci, în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. După circa 30 ani, în anul 1684, paharnicul Constantin Balș a construit cea de a doua biserică de lemn, aproape de malul Jijiei. Biserica de zid a fost construită de către boierul Vasile Balș, în anul 1732, pe valea Cozancea. Schitul a fost închis de către comuniști în anul 1960, fiind redeschis în anul 1983.



        De-a lungul timpului, mănăstirea a păstorit și schiturile Coșula, Balș, Zosin și Șoldana.

        Într-această mănăstire și-a început viața monahală atât părintele Paisie Olaru - care a viețuit aici primii 26 ani de viață monahală, cât și părintele Cleopa Ilie - care a viețuit aici primii 3 ani de viață monahală.

Hram Adormirea Maicii Domnului, 15 august ; Izvorul Tamaduirii
Tip         călugări
6 vietuitori, viata de obste
Staret:      ierom. Cleopa Strachinaru;
Cazare:    20 locuri
Acces:     DN 29D Botosani-Siliscani (15 km), DJ 297 Blandesti-Sulita (11 km), apoi se urmeaza indicatorul, 6 km;
Adresa:   com. Sulita, 717370, jud. Botosani

        Manastirea Cozancea este locul unde si-au inceput nevointele monahale atat Parintele Paisie Olaru, cat si Parintele Cleopa Ilie. In anul 1656, trei pustnici vor ridica o micuta biserica de lemn. In anul 1684, Constantin Bals va ridica si el o bisericuta de lemn. Biserica de zid, ce se pastreaza pana astazi, dateaza din anul 1732, ea fiind construita de Vasile Bals. Schitul este inchis in anul 1960, fiind redeschis abia in anul 1983. In anul 1990, schitul este numit manastire.



Niciun comentariu: