Manastirea Izvorul Tamaduiri , Petrova


Cu si despre manastirea Izvorul Tamaduiri , Petrova din judetul Maramures









        La aproximativ doi kilometri de soseaua care leaga Viseul de Sus cu Sighetul Marmatiei, pe dealul numit Hera, in apropierea localitatii Petrova, se afla o frumoasa manastire de calugari, cu hramurile "Izvorul Tamaduirii” si "Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir”. 
        Piatra de temelie a acestei manastiri a fost pusa in 2 mai 2000, in a treia zi de Pasti, de catre PS Justin Sigheteanul, care avea sa numeasca acest loc minunat Valea Luminoasa. 
        In anul 2001 a fost inaltat paraclisul, legat de casa monahala. Mai tarziu a fost ridicata o alta constructie frumoasa ce se incadreaza in arhitectura zonelor de munte si care adaposteste chilii si camere de cazare pentru pelerini. S-a construit si un altar de vara si s-a turnat fundatia pentru biserica mare.                Manastirea este din ce in ce mai cautata nu numai de catre credinciosii din imprejurimi ci si de catre multi pelerini, care vin de la mari distante, pentru a petrece cateva ore sau chiar mai multe zile in acest sfant asezamant monahal.

        Cadrul pitoresc în care este situata manastirea, cu paduri de foioase si conifere, deschiderea catre intreaga vale a Viseului, culmile Muntilor Maramuresului ce înconjoara aceasta zona, piscurile semete ale Muntilor Rodnei, care se vad in departare, invita pelerinii la meditatie si rugaciune, dar si la admirarea peisajului deosebit de frumos. Drumul spre manastire, pe serpentinele din padure, trece pe langa un izvor, strajuit de o troita din lemn, cu icoana Maicii Domnului, loc de popas si speranta pentru toti cei ce se indreapta cu credinta spre sfantul lacas, in cautarea tamaduirii sufletesti si trupesti.






        Manastirea este ortodoxa romana, dar slujbele se tin in doua limbi: romana si ucraineana, deoarece aici exista o comunitate numeroasa de ucraineni, ce locuiesc pe Valea Viseului si pe Valea Ruscovei. Duminica si la Sarbatori, localnicii maramureseni vin in numar mare, imbracati in frumosul lor port popular, romanesc sau ucrainean. Participa la slujbe, se roaga, apoi iau masa impreuna, intr-o atmosfera de pace si intelegere cum rar intalnesti, si nu de putine ori ii vezi sosind la manastire si in celelalte zile, cand timpul le permite, pentru a da o mana de ajutor.

        Parintele Staret Protosinghel Agaton Oprisan,  este cel care a reusit sa adune aici nu numai o obste frumoasa de calugari ci si un mare numar de fii duhovnicesti, care-l pretuiesc in mod deosebit pe Preacuviosul Parinte pentru felul sau deschis de a fi, pentru dragostea de oameni pe care o are, pentru sfaturile si indrumarile de mare folos pe care ei le primesc de la sfintia sa, chiar si pentru rigoarea sa in ceea ce priveste ascultarea si randuiala vietii de manastire, ordinea si curatenia care domnesc peste tot.

        Slujbele sunt foarte frumoase. Aici se tine randuiala slujbelor ca la Frasinei, manastirea de unde a venit Parintele Staret. Nu se mananca niciodata carne in aceasta manastire.

        O parte din acest teren l-a donat o familie din Bistra iar restul l-a cumparat Parintele Agaton, staretul manastirii. Manastirea are si gradina de legume, se cresc si animale, se produc multe din cele necesare traiului.

        Icoana facatoare de minuni, a fost daruita manastirii de pictorul care a pictat paraclisul. La un moment dat s-a vazut cum au aparut trei cruci pe chipul Maicii Domnului, apoi icoana a lacrimat de doua ori inaintea unor catastrofe naturale.



Icoana facatoare de minuni




        In aceasta zona traiesc romani,dar si ucraineni,se inteleg bine si pastreaza portul. Slujbele se oficiaza si in limba romana si in limba ucraineana. E foarte frumos. Se slujeste in ambele limbi, dar mai mult in limba romana pe care o intelegem cu totii, pentru ca toti ucrainenii stiu romana. Si Sarbatorile se tin atat pe stil nou cat si pe stil vechi ucrainean, deoarece in imprejurimi sunt multi ucraineni.

        Manastirea e pe Valea Viseului, in drumul spre Sighet, in apropiere de DN 18. E situata pe dealul Hera. Sunt 27 de kilometri de la Sighet si 35 de kilometri de la Viseul de Sus. Deci suntem intre Viseul de Sus si Sighetul Marmatiei.








Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau share!!!


















Niciun comentariu: