Cu si despre manastirea Peri din judetul Maramures
Manastirea Sapanta-Peri este un asezamant monahal din Transilvania, aflat pe teritoriul nordic al satului Sapanta din judetul Maramures.
In anul 1391, nepotii lui Dragos Voda au daruit Manastirii Peri terenuri si bunuri, fiind ridicata o biserica din piatra.
Manastirea Sapanta Peri a fost înfiintata în anul 1997, în hotarul satului Sapanta, din dorinta de a reinnoda traditia istorica a vechii Manastiri Sfantul Arhanghel Mihail, din Peri, Maramures, astazi pe teritoriul Ucrainei.
Ctitorita de parintele paroh Grigore Lutai, dupa planurile arhitectului Dorel Cordos, Manastirea Sapanta Peri a primit, din anul 2005, o obste de maici, care a continuat lucrarile de constructie incepute anterior.
Biserica in stil maramuresean a manastirii a fost placata, initial, cu 8,5 kilograme de aur, iar crucea, inalta de sapte metri, la randul ei, invelita cu patru kilograme de aur.
Constructia se afla pe malul Tisei si fost realizata intre anii 1998 si 2003.
Turla manastirii este vizibila de la o distanta de cinci kilometri peste Tisa si poate fi admirata de romanii din Transcarpatia, regiune a Maramuresului istoric ramasa in Ucraina.
In prezent manastirea gazduieste 6 maicute, stareta fiind monahia Agnia Ciuban.
Cu o inaltime maxima de 78 m, biserica manastirii Sapanta-Peri se situeaza in prezent pe locul 3 intre lacasurile de cult din Romania, dupa catedrala ortodoxa din Timisoara si biserica romano-catolică Sf.Mihail din Cluj, si inaintea altor edificii impozante de zid, precum bisericile evanghelice din Bistrita sau Sibiu.
Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau share!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu