Manastirea Recea


Cu si despre manastirea Recea din judetul Mures







        Manastirea Recea este una dintre cele mai mari manastiri ortodoxe din judetul Targu Mures. Aflata pe Drumul National 15, numit si Drumul European 60, la numai doi kilometri de Aeroportul Targu-Mures si la doar 14 kilometri de minicipiul Targu-Mures, manastirea este cunoscuta mai ales pentru vietuirea aici a parintelui duhovnic Ioan Iovan.

        Manastirea de la Recea a luat fiinta in anul 1991, arhitectura ansamblului monahal fiind una tipic romaneasca. Obstea de maici care insufleteste manastirea se nevoiesc intru toate spre a urma sfintilor, dand astazi o puternica marturie crestina in spatiul romanesc. Inceputurile manastirii stau in stransa legatura cu ostenelile si rugaciunile maicii starete stavrofora Cristina.








        Iniativa ridicarii manastirii de maici de la Recea a avut-o Prea Sfintitul Andrei, Arhiepiscopul de Alba-Iulia, lucru inceput a fi zidit in luna octombrie 1991. Datorita greutatilor intampinate, intre lunile noiembrie-decembrie 1991, s-a grabit finalizarea cladirii administrative. In anul urmator se va construi clopotnita si un Altar de vara, ambele din caramida.

        Bisericii celei mari, inchinate Nasterii Maicii Domnului, i se va pune piatra de temelie in ziua de 24 aprilie 1995, pe cand se praznuia Izvorul Tamaduirii. In numai un an, biserica va fi terminata de ridicat si de impodobit in exterior; ramanea de lucrat numai fresca si impodobirea interiorului.

        Arhitectura intalnita la Manastirea Recea imbina armonios mai multe stiluri de constructie, printre care: stilul romanesc, din Muntenia; stilul moldovenesc; stilul bizantin si stilul brancovenesc. Biserica cea mare este zidita in forma de cruce, fiind impartita in trei parti binecunoscute (pridvor, pronaos, naos si Altar), si avand trei turle, una mare, pe naos, si alte doua, mai mici, asezate pe pronaos.

        Corpul de chilii se afla in partea dreapta a bisericii, acesta fiind zidit in forma literei L, pe doua nivele. La etajul inferior se afla amenajata trapeza, bucataria, cat si alte anexe ajutatoare. La etajul superior se afla staretia si o serie de chilii monahale. Casa de oaspeti este alcatuita din doua apartamente si o sala spatioasa de conferinte.

        In apropiere s-a mai zidit si o alta cladire, in care s-au amenajat o biblioteca, un cabinet medical, o infirmerie si cateva ateliere de croitorie. La etajul acestei cladiri se afla muzeul monahal, cuprinzand obiecte religioase cu culturale traditionale.

        Foarte aproape de manastire a fost zidit Arhondaricul, anume locul de gazduire a pelerinilor, cat si gospodaria manastirii, cu toate cele de trebuinta. Maica stareta Stavrofora Cristina, spune cu tarie: "A trai nu inseamna pentru noi decat a ne jertfi unor interese comune, pentru a aduce aproapelui neincetate si sfinte slujiri.”

        "Binecuvantat sa fie Dumnezeu care, cu pronia Lui divina, a transformat o rapa cu un cimitir vechi, intr-o gradina suspendata a Maicii Lui, oferind un lacas sfant si sfintitor neamului nostru crestinesc si romanesc." (Parintele Arhimandrit Ioan Iovan)

         Parintele Ioan Iovan s-a nascut in anul 1922. Parintii lui erau preotul Gavril si presbitera Maria. Parintele a fost licentiat in teologie si a urmat, vreme de trei ani, cursurile Facultatii de Drept. Admis la doctorat, in anul 1947, el a studiat doi ani alaturi de parintele Dumitru Staniloae. In anul 1947, el pleaca la Manastirea Vladimiresti, langa Tecuci. Pe data de 27 noiembrie 1949 este tuns in monahism, cu numele de Ioan, iar in decembrie 1949 este hirotonit ieromonah pe seama Manastirii Vladimiresti. Aici, parintele Ioan a slujit pana in anul 1955. Istoria parintelui de dupa acest an este oarecum tulbure, cu ceva condamnari, inchisoare si cuvinte indraznete. In cele din urma, parintele va ajunge duhovnic la Manastirea Recea.

        "S-a deschis o fereastra catre cer si o particica din frumusetea nemarginita a Lui s-a rasfrant pe pamant si a iesit ca prin minune o manastire ce intruchipeaza statornicia neamului nostru romanesc intru jertfelnicie, intelepciune, curatie si generozitate." (Maica Stareta Stavrofora Cristina) Cu trenul se poate ajunge pana in gara din Targu Mures, de unde se mai ia un tren, cale de alti 15 kilometri, pana in gara Vidrasau. De aici si pana la manastire nu mai este mult.

Manastirea Nasterea Maicii Domnului
Strada Principala 35 B, 4311, satul Recea, comuna Ungheni, 547609, judetul Mures
Stareta: Stavrofora Cristina Chichernea












Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!















Niciun comentariu: