Cu si despre manastirea Strehareti din judetul Olt
Manastirea Strehareti este o manastire ortodoxa aflata in partea nord-vestica a orasului Slatina, in judetul Olt. Aceasta manastire este insufletita de o obste de maicii si poarta hramul Adormirea Maicii Domnului.
Manastirea Strehareti isi ascunde inceputurile in negura vremurilor. Pentru prima data o manastire zidita in acest loc este mentionata in anul 1478.
Se crede ca aceasta manastire a fost ridicata de Preasfintitul Varlaam, episcopul Ramnicului, ajuns mitropolit al Tarii Romanesti. Insa ea poate fi zidita de monahul Serafim, staretul Manastirii Deleni, din judetul Olt.
In vremea domnitorului Matei Basarab, monahul Serafim este numit episcop in Buzau,iar dupa doua decenii revine pe meleagurile natale. In ziua de 24 aprilie 1664, el cumpara mosia Streharet, cu dorinta de a zidi o manastire inchinata Maicii Domnului.
In anul 1665, evlaviosul Radu Voda Leon, domnitor al Tarii Romanesti, daruieste manastirii o parte din averea sa domneasca.
Intr-un hrisov din anul 1671, episcopul Serafim se ingrijea de zugravirea in fresca a bisericii. In anul 1844, atat pictura, cat si biserica, sunt restaurate, la initiativa ieromonahului Iosif, in calitate de ecleziarh. Tot acesta construieste cladirile din jurul bisericii.
In anul 1864, dupa secularizarea averilor manastiresti, cladirile Manastirii Strehareti au fost transformate in spital. Biserica a fost supusa unor reparatii ample intre anii 1930-1936, precum si in anul 1982. Clopotnita manastirii a fost construita in anul 1979.
Biserica manastirii este construita din caramida, in forma de nava. Pridvorul este sustinut de sase barne din lemn. In interior, intre pronaos si naos, se afla un zid gros, cu o deschidere larga in mijloc. Turla bisericii se afla inaltata pe pronaos. In exterior, zidurile sunt impartite in doua registre de un brau median.
In interior, biserica poarta o pictura in fresca, de factura neo-bizantina. Aceasta a fost executata in anul 1671. Pictura a fost restaurata in anul 1982, de catre zugravul Nicolae Savu, din Bucuresti. Cladirile manastirii si chiliile sunt construite pe laterala de nord si la rasarit de biserica. Schitul Strehareti este metoc al Manastirii Clocociov.
Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like pagini noastre sau un share!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu