Manastirea Topolnita


Cu si despre manastirea Topolnita din judetul Mehedinti




Manastirea Topolnita




        Manastirea Topolnita este o veche manastire ortodoxa din Episcopia Severinului si a Strehaiei. Asezata pe valea raului Topolnita, intre satele Schitul de Jos si Schitul de Sus, in comuna Izvoru Barzii, judetul Mehedinti, vechea Manastire Topolnita se afla la o distanta de numai 20 de kilometri de municipiul Drobeta Turnu-Severin.

        Biserica veche a manastirii este inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, hram praznuit in ziua de 29 august, cand Biserica face pomenire de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Manastirea este insufletita de o obste monahala de calugari.

        Potrivit traditiei locale, Sfantul Nicodim de la Tismana, plecand de la Manastirea Vodita, spre a cauta un loc pentru ridicarea unei manastiri inchinate Maicii Domnului, s-a oprit pe valea raului Topolnita, unde s-a apucat de lucru.

        Biserica veche a Manastirii Topolnita a fost ctitorita de boierii Craiovesti, in secolul al XVI-lea, pe vatra unei biserici mai vechi, zidita de Sfantul Nicodim, ctitorul manastirilor Tismana si Vodita.

        Se crede ca Manastirea Topolnita a fost ctitorita imediat dupa Manastirea Vodita, inaintea Manastirii Tismana, pe care o termina in anul 1378. Constructia actualei biserici dateaza din anul 1646, cand voievodul Matei Basarab, descendent al Craiovestilor, a donat ctitoria, aflata intr-o stare precara, capitanului de dorobanti Lupu Buliga, pentru merite deosebite, in data de 12 februarie 1646.

        Noul ctitor va schimba hramul manastirii, cel vechi fiind Sfantul Arhanghel Mihail, pus de Sfantul Nicodim in amintirea Manastirii Hilandar, din Sfantul Munte Athos, iar cel nou ales fiind Sfantul Ioan Botezatorul.

        Ctitorii actualei biserici sunt "Lupu Buliga, vel Capitan si sotia sa, jupaneasa Stanca". Mormintele lor se gasesc pe partea dreapta, in pronaosul bisericii. Inscripţia de pe mormantul capitanului mentioneaza ca s-a luptat cu cazacii si cu moldovenii, la Teleajen, pe care i-a invins categoric. In partea stanga a pronaosului se afla mormantul Stoichitei, fiica lui Buliga, trecuta la cele vesnice in iarna anului 1653.

        Dupa anul 1864, in urma secularizarii averilor manastiresti, Schitul Topolnita a fot parasit, iar chiliile construite in anul 1640 au fost distruse.

        In anul 1912, Comisia Monumentelor Istorice face reparatii partiale si reconstruieste trei chilii, iar in anul 1930, Episcopia Ramnicului si Noului Severin reinfiinteaza viata monahala in vechiul schit. In anul 1943, la conducerea schitului, a fost numit staret parintele Gratian, care, in anul 1948, a sculptat singur tot mobilierul din biserica.
Intre zidurile Schitului Topolnita, Ghita Cutui Olteanul si Simion Mehedinteanu, capitan din oastea de panduri ai lui Tudor Vladimirescu, si-au asigurat un loc de refugiu si de rezistenta. Faptul acesta este consemnat pe o placa memoriala, aflata la intrarea in manastire, pe zidul clopotnitei. Inca si astazi, manastirea se prezinta cu un turn de straja si ziduri inconjuratoare.

        Ansamblul monahal de la Topolnica cupride biserica cea veche, inchinata Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul, turnul clopotnita, staretia, chiliile si biserica din lemn, inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena.

        Biserica veche este construita in stil bizantin, in forma de cruce greaca, zidita din piatra si caramida. Intrarea in biserica se face printr-o usa dubla, fixata intr-un portal de piatra avand daltuita, in partea superioara, o pisanie. Biserica, zidita in anul 1646, a fost pictata in anul 1673, in fresca bizantina, de zugravii Grigore "Grecul" si Dima "Romanul". Remarcabila este fresca "Judecata de Apoi", zugravita pe fatada exterioara a peretelui vestic.

        In exteriorul bisericii vechi, in curte, se afla un grup de cladiri ce apartin vechiului schit si reprezinta cateva chilii, o bucatarie si staretia. Tot ansamblul este inconjurat cu ziduri groase, din piatra. Biserica din lemn a fost construita initial in satul Spineni, comuna Balesti, judetul Gorj, in anul 1832, iar mai apoi a fost stramutata si asamblata, dupa 160 de ani, intre anii 1992-1993, langa Manastirea Topolnita. Odata cu stramutarea acesteia, biserica de lemn a fost inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena.








Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!








Niciun comentariu: