Cu si despre manastirea Magura Ocnei din judetul Bacau
Manastirea Magura Ocnei - localizare si cai de acces
Manastirea este situata pe soseaua Targu Ocna - Slanic Moldova, la cateva sute de metri dupa trecerea podului peste Trotus, intersectie dreapta, drum de beton prin padure circa 3 kilometri pana in manastire.
Din gara Targu Ocna Salina se merge prin "parcul care se scufunda", se urca scarile de beton ce dau in soseaua Targu Ocna - Slanic, se merge pe sosea putin la stanga si apoi dreapta, pe drumul betonat pana in manastire.
Asezamantul monahal de la Magura Ocnei este cladit in mijlocul padurii, pe o magura la altitudinea de 505 metri. Daca timpul este favorabil, se poate scurta distanta mergandu-se din sosea pe o poteca prin padure.
Acces feroviar: gara Targu Ocna - Saline, pe linia Adjud-Ciceu; Acces rutiere: DN12 A de la Onesti sau de la Miercurea Ciuc; DN11 de la Bacau sau de la Brasov; DN11A Targul Ocna - Onesti - Adjud - Podu Turcului-Barlad; DN2F Bacau - Vaslui; DN12A Miercurea-Ciuc - Targu Ocna - Comanesti - Onesti; DN12B Targu Ocna - Slanic Moldova.
Pozitionarea acestui asezamant intr-un cadru mirific, binecuvantat de Dumnezeu, ca si istoria sa zbuciumata, sunt punctele forte care atrag aici, pe Muntele Magura, anual, mii de turisti romani si straini. Am pus la dispozitie 70 de locuri de cazare in chiliile manastirii si o bucatarie monahala, pentru toti cei care vor sa vina aici la odihna si reculegere, pentru toti aceia care au nevoi sufletesti", a spus preotul Epifanie Bulancea, staretul manastirii.
Manastirea Magura Ocnei, cu obste monahala de maici, se afla in orasul Targu Ocna, judetul Bacau. Biserica manastirii poarta hramul Inaltarea Domnului, sarbatorita in fiecare an, la 40 de zile dupa Invierea Domnului.
Schitul a avut in lunga sa existenta trei biserici construite succesiv. Manastire de maici din Magura Ocnei a fost construita intre 1750-1757. Autoritatile comuniste au demolat biserica in 1964 si au amenajat aici un complex turistic. Ulterior dupa caderea regimului comunist manastirea a fost reinfiintata iar biserica actuala a fost construita in perioada 1990-1993.
Fiind situata la 15 kilometri de statiunea Slanic Moldova, manastirea este vizitata periodic de un aflux mare de turisti dornici sa descopere atractiile locului. Manastirea ofera locuri de cazare pentru turistii care zabovesc mai mult in incinta lacasului.
Traditia locala considera ca aceasta sihastrie ar data de pe vremea lui Alexandru cel Bun, lucru ce nu poate fi dovedit documentar. Prima biserica din lemn a schitului din Magura Ocnei a fost construita in anul 1653, cu hramul "Inaltarea Domnului".
Din anul 1665 se pastreaza cea dintai atestare documentare despre vechimea sa, cand monahia Salomeia, fiica lui Constantin Donose din Darmanesti, isi daruieste partea ei de mostenire Schitului de la Targu Ocna, construit din lemn in anul 1653.
Un alt document care atesta vechimea schitului este hrisovul domnesc al lui Constantin Cehan Racovita, datat la 1 ianuarie 1757, prin care se inzestreaza Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi, cu mosia de la Targu Ocna, pe care se afla si schitul, care astfel devine metoc al Manastirii Sfantul Spiridon. La aceasta data schitul se reconstruieste tot din lemn, dar cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Intre anii 1803-1810 schitul este recladit pentru a treia oara din piatra, cu hramul Buna Vestire.
Batranul schit este martor al multor evenimente din secolul al XVIII-lea, al revolutiei din 1821 si al luptelor de pe Cosna si Ciresoaia, unde bravii ostasi ai Armatei a II-a Romane, prin juramantul "Pe aici nu se trece!", au facut cu piepturile lor zid de nepatruns in fata ofensivei austro-germane, in august 1917.
In acel an, Schitul Magura Ocnei a fost transformat in post de prim ajutor, unde sute si mii de raniti ai regimentelor ce luptau in zona, au primit primul ajutor in chiliile si curtea lui. Este o minune ca acest sfant locas, aflat in zona fierbinte a bataliilor, a scapat nevatamat de obuzele dusmane.
Dar de urgia comunista schitul n-a scapat; in anul 1964, biserica, care avea inscrise cele trei hramuri pe usa de intrare, a fost daramata pana in temelii, cu tarnacoapele, iar materialele rezultate au fost folosite la alte constructii in orasul Targu Ocna; maicile au fost alungate, aici amenajandu-se un punct turistic.
Cladirea si-a reluat viata monahala, la 28 mai 1990. Acum sosesc aici primele maici si arhimandritul Epifanie Bulancea. Luptandu-se cu greutatile financiare, muncind cu darzenie, acestia au ridicat din temelie o biserica catedrala si mai multe cladiri care sa asigure obstii o viata normala.
Manastirea Magura Ocnei - arhitectura si podoabe
Biserica manastirii este o constructie masiva din caramida si piatra, placata cu piatra in exterior, in forma de cruce. Altarul spatios este luminat de o fereastra cu vitralii la est. Catapeteasma este din lemn de stejar frumos sculptat.
Naosul bisericii are absidele foarte largi si este luminat de cate o fereastra vitraliu la sud si nord. Pe naos se afla o mare turla deschisa, poligonala in exterior, luminata de patru ferestre. Sub cornisa cupolei, de jur imprejur, are ocnite pictate.
Pronaosul spatios este luminat de cate o fereastra la sud si nord, iar pridvorul, inchis de asemenea, este luminat de cate o fereastra la sud si nord. Toate ferestrele sunt metalice, dreptunghiulare, terminate in arc, prevazute cu grilaj metalic.
Intrarea in pridvor se face prin vest pe o usa din stejar, intarita metalic si avand pe fata interioara sculptat pe Domnul nostru Iisus Hristos. Din pridvor in pronaos se intra tot printr-o usa mare din lemn de stejar, sculptata pe ambele fete, cu Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil spre pridvor si Sfintii Apostoli Petru si Pavel spre pronaos. Pardoseala este din marmura.
Pictura bisericii este executata in tehnica fresca, iar icoanele tamplei in ulei, autori fiind fratii Petru si Ioan Pascu. Pictarea s-a facut intre anii 1994-1997. Fatadele exterioare au in partea superioara, sub cornise, de jur imprejur, ocnite pictate.
Acoperisul bisericii este lucrat din tabla zincata, cu streasina foarte larga, in stil moldovenesc. Constructia s-a facut cu contributia credinciosilor de pe Valea Trotusului si a binevoitorilor crestini din tara, in timpul pastoririi Episcopului Eftimie Luca al Romanului.
Clopotnita din zid este construita la 40 de metri sud de altar, cu gang de intrare si cate doua incaperi laterale. La circa 50 metri vest de biserica s-a construit o cladire mare, din zid la parter si primul etaj, din lemn la etajul doi. In partea sudica a acestei cladiri este un frumos paraclis pictat, cu ferestre foarte largi, plafon semioval si pardoseala din parchet.
Cladirea este acoperita cu tabla. In partea de nord-vest se afla o alta cladire din lemn, parter si etaj; la nord de biserica este o cladire lunga din zid, numai parter, orientata de la est la vest, care are un cerdac sustinut din stalpi de lemn si este acoperita cu tabla. Si la sud de biserica este o cladire mica din zid, numai parter, acoperita cu tabla.
Monumentul Eroilor Nationali
Urcand pe drumul betonat, dupa aproape 2,5 kilometri, ne intampina pe stanga o cladire masiva din piatra, cu drapelul tricolor deasupra. Acesta este Monumentul Muzeu Magura Ocnei, inchinat eroilor din 1916-1918. Pe frontispiciul unde este o usa si un mic balcon din piatra este scris:
"Spuneti generatiilor viitoare ca noi ne-am facut datoria!"
Muzeul este deschis de la 1 mai - 15 septembrie, intre orele 09:00 - 13:00, in sarbatorile legale si religioase.
Constructia acestui monument ce are pe frontispiciu cuvintele "Spuneti generatiilor viitoare ca noi ne-am facut datoria!" a inceput in anul 1925, prin efortul a 40 de pietrari si militari. Ei au transportat piatra necesara constructiei pe o distanta de peste 300 de metri.
Monumentul a fost ridicat din piatra cioplita si are o inaltime de 22 de metri. Cladirea monumentului cuprinde parter si doua etaje, legate printr-o scara interioara circulara. Ridicat la cota 504 metri, in amintirea a 14.000 de soldati romani ce au luptat si cazut eroic pe frontul de la Oituz - Cosna - Ciresoaia, acest monument este un adevarat loc de pelerinaj, multi oameni incumetandu-se sa urce pana la el.
Atat pe drumul modernizat cat si pe cararile ce urca spre acest monument se intalnesc banci din lespezi de piatra ce evoca eroismul ostirii romane de-a lungul istoriei. Aceste banci au incrustate, ca adevarate simboluri, numele localitatilor Rovine, Podu Inalt, Calugareni, Plevna si Oituz (locuri unde romanii au izbutit mari fapte de vitejie) dar si cele ale domeniilor militare pe care le-au slujit neinfricatii eroi (artilerie, cavalerie, infanterie, geniu, aviatie, graniceri, rosiori, jandarmi, vanatori de munte).
La primul etaj al Monumentului se afla un mic muzeu cu insemne si marturii documentare din Primul Razboi Mondial, atunci, pe aceste meleaguri ale judetului Bacau si in Vrancea hotarandu-se soarta intregului popor roman.
Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu