Manastirea Balaciu


Cu si despre manastirea Balaciu din judetul Ialomita










        Manastirea Balaciu este o manastire ortodoxa din Romania situata in comuna Balaciu din judetul Ialomita.
        Asezata la mai bine de 20 km est de Urziceni,pe drumul Sloboziei aproape de malul stang al raului Ialomita.
        Manastirea  Balaciu,este o manastire de calugari si poarta hramul Adormirea Maicii Domnului sarbatorita pe 15 august.
        Biserica a fost ridicata din caramida intre 1822 si1825 de catre Neacsu Pitisteanu al carui portreta fost s-a pastrat mult timp in pictura interioara,in timpul domniei lui Grigore Ghica Voda.
        Adresa-Str. Mănăstirilor 15, la cca. 5 km sud de DN2A, sat Balaciu; comuna Balaciu,judetul Ialomita.
        Pe baza consideratiilor arhiereului,hotararea privind intemeierea Manastirii Balaciu a fost luata la 24 septembrie 1927 de catre Consiliul Economic al Manastirii Tatlageac.Oficial Manastirea Balaciu a fost intemeiata la 29 mai 1929,cand Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat imfiintarea sa.
        De la intemeiere si pana in anul 1942 a purtat numele Gherontie Episcopul Balaciu.Din 1942 i s-a schimbat numele in Manastirea Adormirea Maicii Domnului Balaciu, pastrat pana la desfiintare in 1961 si reluat odata cu reintemeierea din anul 1991.Popular asezamantului i s-a zis de catre satenii din imprejurimi Manastirea Pitesteanu.

        Intre anii 1936-1939,in cadrul manastirii a functionat Scoala de Cantareti Bisericesti ''Episcopul Gherontie'' venita de la Costanta si mutata ulterior la Medgidia.

        Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a afectat biserica si casele manastiresti,renovate anul urmator,cu fonduri de la Ministrul Culturii Nationale si Cultelor.Dupa razboi ,manastirea a fost afectata de schimbarile din tara,vietuitori originari din Basarabia au fost nevoiti sa paraseasca comunitatea.Pana in 1989 manastirea s-a aflat in patrimoniulcooperativei agricole Balaciu.

        In 1990 s-a construit un comitet de initiativa, apoi a luat fiinta Asociatia ''Prietenii Manastiri Pitesteanu'',in frunte cu fostii vietuitori din Balaciu.Pana in anul 2000 s-au construit biserica mare,casele manastiresti,clopotnita,staretia si paraclisul cu poarta de lemn.
        Sfintirea bisericii manastiri s-a facut dupa desavarsirea picturii, la 15 august 2000, de catre P.S.Dr.Damaschin Coravu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor si de  P.S.Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului.
        Manastirea Balaciu ,cununa a Baraganului.





Daca sustineti blogul nostry ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!









Niciun comentariu: