Manastirea Carcea


Cu si despre manastirea Carcea din judetul Dolj








12 vietuitoare, viata de obste
Hram: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, Sfantul Antonie ce! Mare, Sfanta Treime (paraclis)
Acces: DN6/E70 Craiova-Bucuresti 16 km, dreapta in Carcea
Stareta: monahia Eleodora Cristofir
Adresa: sat Carcea, com. Cosoveni, 207206, jud. Dolj


        Manastirea Carcea este o manastire ortodoxa din localitatea omonima. Pe locul actualei manastiri ar fi existat un vechi locas monahal. La cativa metri de altarul actualei biserici exista o cruce de piatra cu vechi inscriptii chirilice. Construirea actualei Manastiri Carcea a fost inceputa acum 40 de ani, de loachim Cristofir si sotia sa, insa nu a fost terminata. Dupa 1989, IPS Nestor Vornicescu a dat binecuvantarea pentru infiintarea manastirii, care va fi sfintita in 1992. Pana in prezent s-au inaltat biserica de zid si chiliile.

 Istoricul:
        Tradiţia orală spune că aici, cu secole în urmă, a fost un aşezământ monahal pentru călugări. Există chiar o cruce mare din piatră cu inscripţii chirilice, la 15 m de altarul actualei biserici care atestă că în acest loc a existat, cu secole în urmă, un locaş monahal. Bătrânii satului spun că, pe vremuri, luau apă din fântâna călugărilor, iar la 500 m sud-est de mănăstire este un deal numit la călugări unde acum este un cimitir şi o mică biserică.

Descriere:
        Biserica este o construcţie în forma de navă, cu altar, naos, pronaos şi pridvor închis. Are şi un pridvor mic deschis (prilog), susţinut de doi stâlpi din lemn. Naosul este delimitat de pronaos de câte doi stâlpi aşezaţi pe dreapta şi stânga zidurilor. Pe fiecare parte a zidurilor sunt câte trei ferestre înalte şi înguste de 30 cm. Pe naos există o turlă puternică în formă de patrulater, prevazută cu ferestre înalte şi înguste. Pardoseala este din scânduri, iar acoperişul (cu streaşină largă), din tablă galvanizată. Pereţii exteriori simpli, tencuiţi şi zugrăviţi cu praf de piatră albă, au un brâu înconjurător sub cornişe. Pictura nu era executată în 1995, dar erau organizate lucrările pentru începerea ei în luna mai. Deasupra uşii de intrare, în pridvor, este lucrat în mozaic Sf. Antonie cel Mare.

            Pictura: În curs de realizare.

            Altele: Fiind amplasată în apropierea a două şosele naţionale (Craiova-Piteşti şi Craiova-Caracal), precum şi între două linii de cale ferată (Craiova-Piatra Olt şi Craiova-Roşiori-Bucureşti), cu gările apropiate mănăstirii, credincioşii pot ajunge uşor aici pentru a se ruga de sărbători sau în afara acestora, de câte ori simt nevoia.





Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!! 

Niciun comentariu: