Manastirea Fagetel


Cu si despre manastirea Fagetel din judetul Harghita









  Istoricul:
        Construcţia bisericii a început în anul 1923, ctitori fiind văduva Rozalia şi Ieromonahul Dionisie, venit de la Mănăstirea Bogdana, judeţul Bacău, devenit apoi stareţul mănăstirii. Sfinţirea bisericii a fost făcută de Mitropolitul Nicolae al Ardealului. După ocuparea Ardealului de nord de către unguri, aşezământul este desfiinţat, stareţul retrăgându-se la Mănăstirea Bogdana. A revenit la Făgeţel în 1947, când se reia viaţa monahală care durează până în 1953, când după moartea stareţului Dionisie, rămâne pustie. După înfiinţarea Episcopiei, Schitul îşi reia activitatea în 1994, când Ioan Selejan a adus monahi de la Mănăstirea Topliţa. În anul 1995 se deschide şantierul pentru ridicarea construcţiilor, organizarea şantierului şi îndrumarea lucrărilor fiind realizate personal de Ioan Sălajan, Episcopul Covasnei şi Harghitei. Până în toamna anului 1997, a fost ridicat corpul de chilii, iar în 1998 a fost construită clopotniţa, la intrarea în incintă şi clădirea gospodăriei anexe.

Descriere:
        Intrarea în curtea mănăstirii se face pe sub clopotniţa construită în 1998. Biserica mică şi corpul de chilii cu trapeză, situat cu câteva zeci de trepte mai sus, sunt despărţite de şoseaua principală prin ziduri de piatră construite în ultimii ani.

Pictura: 
        În perioada 1995 - 2002 s-a refăcut şi pictat biserica

Altele: 
        Corpul de chilii s-a ridicat la 40 m vest de biserică. Este o construcţie în forma literei L, laturile fiind orientate pe direcţia sud-nord şi est-vest. Latura sud-nord are numai parter, iar latura est-vest, parter şi etaj. În această construcţie sunt chiliile, trapeza, bucătăria şi cămările de alimente.





Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share !!!

Niciun comentariu: