Manastirea Gologanu


Cu si despre manastirea Gologanu din judetul Galati









        Manastirea Gologanu se afla in localitatea Cudalbi, judetul Galati si ocupa o suprafata de 10 hectare.

        Biserica manastirii a fost zidita in anul 1925, desfiintata de comunisti si redeschisa in 1990.

        Este o manastire de maici si este renumita mai ales prin muzeul care contine mobilier, vase si obiecte de cult vechi.

        In anul 2001 au fost construite chilii si o clopotnita impunatoare la intrare in incinta manastirii. In partea de nord a bisericii a fost ridicat un altar de vara, acoperit cu tabla si pereti de sticla.

        In cadrul asezamantului functioneaza si un atelier pentru confectionarea de vesminte preotesti.
Drumul de acces catre manastire a fost modernizat astfel ca numarul de pelerini creste de la an la an, venind la praznuirea hramului.

        Hramul Manastirii Gologanu este Nasterea Maicii Domnului.

        Situată  în zona centrală a podişului Covurluiului, la 55 km N de municipiul Galaţi, localitatea Cudalbi este atestată documentar, după  părerea unora dintre cercetători, încă de la 25 iunie 1472, din timpul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare al Moldovei.

        Unul dintre importantele puncte de interes ale zonei îl constituie Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“, situată în apropierea localităţii, înfiinţată la mijlocul secolului XX şi aflată în prezent într-un amplu proces de reconstrucţie.




Istoric

        Mănăstirea Cudalbi a fost ctitorită de Eugenia Pană în apropierea localităţii Cudalbi, fiind denumită „Mănăstirea Gologanu“, după numele moşiei acelor locuri. Biserica a fost ridicată între 1925 şi 1933.

        Prima stareţă a mănăstirii, monahia Haritina Vasiliu, s-a îngrijit de construcţia bisericii, sfinţită în anul 1938. La moartea sa, în 1940, sora Vasilica Mândru primeşte delegaţie de stareţă.

        Mănăstirea Gologanu este desfiinţată în 1950, rămânând ca simplu metoc al mănăstirii Vladimireşti, care îi preia şi întregul ei patrimoniu.

        Mănăstirea este reînfiinţată în 1990. Prin străduinţele actualei stareţe, monahia Mariani Popa şi a întregii obşti a fost construită  o nouă biserică, o nouă clopotniţă şi 3 corpuri de chilii, sunt amenajate incinta mănăstirii şi punctul gospodăresc.

       La solicitarea Eparhiei Dunării de Jos, în 1998 vechiul nume al mănăstirii a fost schimbat în „Mănăstirea Maicii Domnului - Cudalbi“.







Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!

Niciun comentariu: