Cu si despre manastirea Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din judetul Galati
Biserica "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita ca schit in 1763 de calugarii de la manastirea Neamt.
Actuala biserica este ctitorita de Gheorghe Sisman, negustor din Galati, intre anii 1802-1805.
Incendiata si pradata in 1821, a fost restaurata in 1858, iar dupa 1920 a fost folosita ca biserica de mir, pana in 1976 cand a revenit in sanul monahal, ca schit pentru calugari si metoc al episcopiei.
In chiliile din curtea manastirii s-au deschis in 1832 cursurile primei scoli publice din Galati.
Biserica este construita in forma de cruce, interiorul fiind compartimentat in Altar, naos si pronaos. Are si un pridvor inchis, zidit perpendicular pe latura de nord, deasupra caruia se afla o turla mare, infundata (oarba).
Catapeteasma este din lemn sculptat, poleit cu aur. Pronaosul are un balcon pentru cor.
Pictura actuala in tempera este opera pictorului Cudinov din Bucuresti. Cea veche a apartinut zugravului galatean Toader Falcoi si a fost executata in 1816.
( dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti si "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie )
Prima şcoală naţională din zona Dunării de Jos avea să ia fiinţă „după nevoile vremii“ la 1832 sub legiuirea Regulamentului Organic, în timpul domniei lui Mihai Sturza.
În perioada 1832-1838, în casele mănăstirii şi-a început activitatea prima şcoală publică din Galaţi. Şcoala avea o clasă elementară, în care se predau citirea, scrisul, aritmetica şi câteva rugăciuni, toate după o singură carte, „Întâile cunoştinţe“ şi o clasă normală, în care se învăţau gramatica, aritmetica şi geografia. În anul şcolar 1832-1833 au învăţat un număr 80 de elevi. Pe terenul actualei mănăstiri s-a construit şi clădirea noii şcoli publice din Galaţi, pământul fiind donat de Mănăstirea Neamţ la stăruinţele domnitorului Mihail Sturdza, la 1846. Această şcoală, existentă şi astăzi, a fost inaugurată la 16 aprilie 1853.
Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau share!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu