Cu si despre manastirea Sfantul Ioan Rusul din judetul Giurgiu
Manastirea Sfantul Ioan Rusu a fost infiintata la sfarsitul anului 2008 pe ruinele unei foste unitati militare a Politiei de Frontiera Giurgiu. Este situata la marginea localitatii Slobozia, comuna aflata la doar cativa pasi de Dunare. In apropiere, se afla o padure de stejari seculari - astazi in posesia manastirii nou infiintate.
Infiintarea locasului de cult se leaga de o dorinta mai veche a Preasfintitului Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, care s-a implicat foarte mult ca aici, la marginea unei paduri frumoase, sa fie ridicata o manastire care sa devina pentru aceste locuri o oaza de lumina spirituala pentru toti cei ce vor pasi pragul sfantului locas. Astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu si cu sprijinul unor crestini adevarati, la inceputul lunii octombrie a anului 2008, o Hotarare de Guvern a transmis din administrarea Ministerului Internelor si Reformei Administrative - Inspectoratul judetean al Politiei de Frontiera Giurgiu, in administrarea Ministerului Culturii si Cultelor pentru Episcopia Giurgiului, imobilul Slobozia, proprietatea statului, in vederea amenajarii unui asezamant monahal. Astfel a luat fiinta Manastirea „Sfantul Ioan Rusu”.
Crescut in obstea Schitului Darvari din Bucuresti, cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Protosinghelul Macarie Sotarca, primul staret al Manastiri Sfantul Ioan Rusu, a purces la demararea, in data de 20 noiembrie 2008, a primelor lucrari de constructie ale locasului monahal. In aproximativ o luna de zile, lucrand cu sase echipe de mesteri veniti de la Piatra Neamt si Suceava, s-a reusit amenajarea unui paraclis, inchinat Sfantului Ioan Rusul, si a unui corp de cladire, ce are la parter o sala de mese pentru 40 persoane, cu bucatarie, iar la etaj, 6 chilii, fiecare cu baia ei.
Paraclisul respecta intru totul traditiile ctitoriilor moldovenesti din timpul Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Catapeteasma este sculptata, din lemn de stejar, lucrata manual la Piatra Neamt, nefiind, totusi, terminata. Icoanele existente sunt destul de vechi -din sec. XVIII, si au fost aduse de la vechea biserica a Manastirii Cascioarele, situata pe malul drept al Argesului, pe drumul ce coboara de la Targoviste la Giurgiu, in satul cu acelasi nume. Pe peretii varuiti in alb stralucitor impresioneaza in mod deosebit doua icoane imparatesti, primite de la manastirea amintita mai sus.
In ziua de 29 august 2008, cand Biserica Ortodoxa sarbatorea Taierea Capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, Intaistatatorul Episcopiei Giurgiului, asistand la Sfanta Liturghie savarsita in biserica „ Sfantul Ioan Rusu” din localitatea Evvia - Grecia, avea sa primeasca in dar din partea gazdelor o icoana din argint a Sfantului Ioan Rusu, precum si o particica din moastele sfantului.
Moastele au fost daruite, mai apoi, de catre Preasfintia Sa, nou infiintatei Manastirii Sfantul Ioan Rusu, din judetul Giurgiu. Manastirea mai are, de asemenea, particele din moastele sfintilor: Ioan Gura de Aur, Elefterie, Haralambie, Nicolae, Siluan Athonitul, Gherasim de la Iordan, Macarie de la Pecerska, Mucenici Prov, Tarah, Andronic, cei 14 mii de prunci ucisi de Irod, Policarp al Smirnei, o particica din Sfanta Cruce, Sfintii Cuviosi ucisi in Manastirile Sfantul Sava, Sinai si Sfantul Teodosie, Pietre din Golgota, Mormantul Mantuitorului, stalpul flagelarii.
Manastirea este prima din tara construita in cinstea Sfantului Ioan Rusul.
Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu