Manastirea Almas


Cu si despre manastirea Almas din judetul Neamt








        Manastirea Almas este o manastire ortodoxa aflata in comuna Garcina din judetul Neant. Manastirea situata pe valea paraului cu acelasi nume, descris in scrierile sale de Calistrat Hogas, se afla la o distanta de aproximativ 12 kilometri de orasul Piatra Neamt, in directia Targu Neamt. Din Piatra Neamt se merge pe Drumul National 15C, spre Targul Neamt, pana la Drumul Comunal 146, care porneste in partea stanga, spre comuna Garcina.

        Manastirea Almas, a carei biserica are ca drept hram ''Duminica Tuturor Sfintilor'', se afla zidita pe locul unei mai vechi asezari monahale, a carei obste s-a statornicit in tinuturile Neamtului inca din secolul al XV-lea, sub conducerea sihastrului Vasile Almas.

        Din vechile constructii se mai pastreaza turnul-clopotnita, care, in trecut, proteja intrarea in incinta, si o casuta de tip taranesc, care adaposteste astazi un paraclis, inchinat Sfantului Nicolae, constructia datand din anul 1725.

        Ctitorii acestui asezamant monahal sunt familia Vasile si Maria Almas, ciobani din Tara Hategului, ajunsi aici datorita asupririi conducatorilor maghiari din Transilvania, care ii fortau pe romani sa-si paraseasca dreapta credinta ortodoxa stramoseasca si sa se converteasca la calvinism.

        In anul 1659, fiind ajutat de taranii razesi, evlaviosul Vasile Almas, construieste un paraclis din lemn, inchinat Sfantului Nicolae, pentru oficierea slujbelor religioase, in care au fost instalate icoanele mari si iconostasul de la biserica din satul de unde fusesera nevoiti sa plece in pribegie; acestea se afla astazi in muzeul manastirii.

        Paraclisul cel vechi a fost locasul de rugaciune al Schitului Almas, insa tatarii il vor distruge, in urma atacului lor murind si Maria Almas, sotia ctitorului. Vasile Almas va merge la Manastirea Neamt, unde va fi tuns in monahism si hirotonit intru ieromonah, sub numele Vasile.

        In anul 1715, locasul cu hramul Sfantul Nicolae a fost recladit, tot din lemn, de doamna Ecaterina Cantacuzino, sotia spatarului Iordache Cantacuzino. Schitul de calugari din Almas a functionat pana in anul 1821, cand a fost pradat de eteristi, iar calugarii au fost schingiuiti si alungati.

        Actuala biserica a Manastirii Almas, construita din piatra, in anul 1821, este ctitoria familiei logofatului Bals si a primit ca hram "Duminica Tuturor Sfintilor". Ctitoria acestora a fost continuata prin zidirea pronaosului, de catre domnitorul Constantin Mavrocordat, care inzestreaza manastirea cu o serie de proprietati si mosii.

        Biserica manastirii, in forma de cruce, are trei turle, asezate pe axa est-vest, cea din mijloc fiind mai inalta. La miazazi si la miazanoapte, in exterior, sunt atasate Altarului doua pridvoare (un vesmantar si un precomidiar). Catapeteasma si mobilierul sculptat sunt executate din lemn de stejar, de catre mesterii locali Vasile Gaman, Gheorghe Ursu si Moroiu Constantin.

        Desi, initial, schitul a fost destinat calugarilor, incepand cu 1821, acesta a fost populat cu o obste de maici, avand ca stareta pe maica Glafira Holban, iar mai apoi pe monahia Suzana Stefanescu, sora episcopului Melchisedec Stefanescu al Romanului, originar din partea locului.

        In urma Decretului 410, din anul 1959, maicile din Schitul Almas au fost nevoite sa plece la Manastirile Agapia si Varatec, schitul fiind inchis. Vrednic de remarcat este si faptul ca, in decursul vremii, in ciuda opresiunilor si a dispozitiilor din timpul regimului fanariot, in acest sfant locas nu s-a tinut niciodata slujba in limba greaca. 

        Mitropolia Moldovei si a Sucevei, prin hotararea 26, din data de 12 ianuarie 1987, reinfiinteaza Schitul Almas, ca schit de monahi subordonat Manastirii Horaita. Dupa reinfiintare, primul staret a fost vrednicul arhimandrit Zenovie Ghidescu; odata cu reinfiintarea au inceput si lucrarile de reconstructie a schitului si a dependintelor acestuia. Sfantul Sinod, prin hotararea 5057, din 22 iunie 1990, ridica Schitul Almas la rangul de manastire, aceasta avand ca staret pe arhimandritul Laurentiu Nita.

        Intre anii 1988-1995, biserica manastirii este zugravita in fresca, de catre pictorii Morosanu, Bratiloveanu si Stancu, din Suceava. Biserica manastirii a fost sfintita de catre Inalt Preasfintitul Mitropolit Daniel, la data de 1 octombrie 1995, aceasta primind si hramul Acoperamantul Maicii Domnului.

        Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Almas este una dintre icoanele facatoare de minuni din zona Neamtului. Icoana se afla in biserica cea mare a manastirii, in partea stanga, langa catapeteasma; pictata de un zugrav anonim, icoana este deosebit de frumoasa.

         Printre primele minuni savarsite inaintea icoanei Sfintei Ana de la Manastirea Almas se numara aceea petrecuta in vremea pradarii eteriste a manastirii. Cand eteristii au ajuns in sfanta manastire, ei au vazut ca slujbele nu se oficiau in limba greaca, precum era obiceiul in acea vreme. Suparandu-se, dintr-o mandrie nationala, eteristii greci au vrut sa distruga cele mai de pret obiecte ale bisericii, printre care se afla si sfanta icoana a Sfintei Ana cu Fecioara Maria. Se povesteste cum ca nici un eterist nu a putut sa urneasca sfanta icoana de la locul ei.

        Sfanta Ana de la Manastirea Almas a savarsit, pana astazi, nenumarate minuni, dintre care numai o parte au ramas consemnate in istoria manastirii. Toate vindecarile si toate binecuvantarile sunt mari si minunate, insa cele mai impresionante sunt vindecarile de cancer, mentionate de cronica manastirii, nu mai putin de 16 persoane gasindu-se leacul prin rugaciune staruitoare si mijlocirea neintarziata a Sfintei Ana.


Manastirea Almas, comuna Garcina, judetul Neamt.
Telefon: 0744.69.47.89 / 0233.24.22.40







Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like pagini noastre sau un share!!!



































































Niciun comentariu: