Manastirea Agapia


Cu si despre manastirea Agapia din judetul Neamt









        Manastirea Agapia sau Manastirea Agapia Noua cum mai este ea cunoscuta pentru a evita confuziile ciu Schitul Agapia, este o manastire ortodoxa de maici pozitionata pe valea paraului Agapia, la 9 km de Targul Neamt si 3 km fata de satul Agapia, in inima padurii. Este a doua cea mai populata manastire de maici din Romania, dupa Manastirea Varatec.

        Constructia fost realizata intre 1641-1643, avand o arhitectura unica, neincadrabila intr-un stil anume. Frescele pictate de Nicolae Grigorescu in perioada 1858-1861 ofera un plus de valoare acestui asezamant.

        Manastirea Agapia a fost ctitorita de hamanul Gavriil Coci, fratele domnitorului Vasile Lupu (1634-1653), initial cu hramul Sfiinti Voievozi Mihail si Gavriil (8noiembrie).




Biserica Sf. Voievozi


        Pana la inceputul secolului al XIX-lea, Agapia a gazduit in incinta sa calugari, abia in 1803 devenind manastire de maici prin porunca lui Alexandru Moruzi si  a mitropolitul Moldovei Veniamin Costache. Acestia au dispus ca 50 de maici de la Socola sa se mute la Manastirea Agapia unde urmau sa invete limba greaca si mestesugul broderiei si tesatoriei.

        Astazi, pe langa Manastirea Agapia functioneaza singurul seminar de fete din zona Moldovei, ''Seminarul Teologic Monahal Sfanta Cuvioasa Parascheva'', infiintat pe vremea patriarhului Justinian Marina.

        De asemenea, in afara incintei se afla peste 100 de case calugaresti construite in stilul caselor de la munte, precum si doua bisericii de lemn.: Biserica Adormirea Maicii Domnului si Biserica Sf. Ioan Bogoslovul.




Manastirea Agapia veche - Schitul Agapia 



        Ansamblul Manastiri Agapia a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Neamt din anul 2015, avand urmatoarele 7 obiective:

  • Biserica ''Sf. Voievozi'' - datand di secolulu al XVII-lea
  • Paraclisul ''Nasterea Maicii Domnului'' - datand din 1864
  • Biserica de lemn ''Sf. Ioan Bogoslov'' - datand din 1821
  • Chiliile - datand din secolele XIX - XX
  • Constructiile din incinta - datand din secolele XIX - XX
  • Turnul clopotnita - datand din 1823
  • Bolnita din lemn ''Adormirea Maicii Domnului'' - datand din 1780


Biserica de lemn Sf. Ioan Bogoslov




Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!







Niciun comentariu: