Cu si despre manastirea Sighisoara din judetul Mures
Manastirea Sighisoara este o manastire ortodoxa din judetul Mures. Asezata la o distanta de patru kilometri inspre vest de centrul orasului medieval Sighisoara, manastirea de calugari cu viata de obste este inchinata Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, praznuit in ziua de 26 octombrie. Paraclisul manastirii are drept hram ''Izvorul Tamaduirii'', praznuit anual, in prima vineri dupa Sfintele Pasi, numita Vinerea Luminata.
La aceasta manstire se ajunge mergand pe drumul national 13 (drumul european 60), care face legatura intre orasele Brasov si Sighisoara, cale de 106 kilometri. Ajugandu-se la podul peste raul Tarnava, se coteste la stanga, iar mai apoi se urmareste indictorul spre manastire, cale de vreo patru kilometri. De asemenea, aici se poate ajunge si pe drumul national 14, care leaga intre ele localitatile Sibiu, Medias si Sighisoara, cale de 90 de kilometir, precum si pe drumul national 13 (drumul eruropean 60), care leaga intre ele localitatile Targu Mures si Sighisoara, cale de 52 de kilometri.
Primul vietuitor al manastirii a fost fratele Zaharia Boitos, venit aici din Manastirea Frasinei. Mai apoi, in anul 1998, avand binecuvantare arhiepiscopala, in acest loc a venit pentru intaia oara parintele protosinghel Ghelasie Tepes, de la Manastirea Lupsa. Impreuna cu el au venit aici si alti patru calugari: ieromonahul Emanuel, rasoforul Ioil, rasoforul Irineu si fratele Simion. Cei cinci monahi au inceput a zidi manastirea pe un teren donat de o familie de crestini ortodocsi din zona.
In data de 26 octombrie 1997 a fost savarsita slujba de sfintire a pietrei de temelie pentru ridicarea bisericii celei mari, de catre Preasfintitul Andrei Andreicut. Tot acum a fost amenajat si un paraclis modest, la demisolul locasului de cult, necesar pentru oficierea slujbelor de toata vremea.
Intre anii 1999-2000 s-a ridicat corpul de chilii, paraclisul, trapeza si staretia, iar mai apoi, in anul 2001, a fost terminata de zidit si biserica cea mare. Sfintirea paraclisului monahal a fost savarsita in data de 10 mai 2002, de catre Preasfintitul Andrei. In continuare, in anul 2002 au fost finisate toate cladirile, ridicandu-se un arhondaric, o trapeza pentru pelerini si o clopotnita.
In data de 6 mai 2005, cand se praznuia Izvorul Tamaduirii, a avut loc slujba de sfintire a bisericii celei mari. Soborul de ierarhi si preoti, impreuna cu mai bine de cinci mii de credinciosi, s-au bucurat solemn de nasterea unei noi manastiri ortodoxe pe pamantul romanesc. Tot acum, parintele staret Ghelasie Tepes a fost hirotesit arhimandrit, primind in semn de cinstire "Crucea Patriarhala".
Biserica Sfantul Dimitire a fost construita in stilul "cruce greaca inscrisa", cu un mic pridvor deschis, la intrare, sustinut de doi stalpi. Impartirea interiorului este cea clasica: pronaos, naos si Altar. Cupola naosului este sustinuta de pandantivi, turla cupolei fiind singura ce incoroneaza lacasul de cult. Atat catapeteasma, cat si mobilierul bisericii, sunt lucrate maiestros, in lemn de stejar.
Pictura bisericii a fost lucrata in fresca, in stil neo-bizantin, de catre zugravul Constantin Bumbu si fiii sai, Liviu si Emanuel. Partile de mozaic din biserica au fost lucrate de catre artistul timisorean Cristian Tighir. Astfel, in exteriorul bisericii sunt infatisati, in mozaic, Sfantul Nicolae, Sfantul Arhanghel Mihail, Sfantul Ghelasie de la Ramet si Sfantul Arhanghel Gavriil. Tot in exterior, mai aproape de Altar, sunt infatisati, in fresca, Maica Domnului, Mantuitorul Iisus Hristos si Sfantul Ioan Botezatorul.
Paraclisul monahal a fost zidit in forma de nava, fara abside laterale, ci doar cu o absida, in Altar. Paraclisul a fost pictat in fresca, tot in stil neo-bizantin, de catre zugravul bucurestean Nicolae George Sorin. Astazi, obstea monahala din Manastirea Sighisoara vietuiesc in jur de doisprezece calugari.
Manastirea Sighisoara - Sfantul Mare Mucenic Dimitrie
Strada Aurel Vlaicu, nr. 26A, Sighisoara, judetul Mures
Cod postal: 545400
E-mail: manastirea_sighisoara@yahoo.com
Telefon / Fax: 0265 / 771023
Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu