Manastirea Eroii Neamului


Cu si despre manastirea Eroii Neamului din judetul Botosani








        Manastirea Guranda se afla in satul cu acelasi nume, judetul Botosani si a fost intemeiata in anul 1945, de catre maica Teodora Volosincu.

        Biserica este inchinata eroilor neamului romanesc cazuti pe frontul de lupta in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

        Manastirea a fost parasita in anul 1960 dar din 1989 maicutele s-au putut intoarce acasa pentru a se ruga in continuare pentru Eroii neamului. Biserica era nepictata si a fost sfintita in 1991.
In incinta manastirii se afla corpuri de chilii modeste, care amintesc de cele de la manastirile din Bucovina.

        Hramul bisericii este Sfanta Treime.






        Maica Teodora Volosincu face o colecta publica si in anul 1945 contruieste Manastirea inchinata Eroilor Neamului, cazuti pe campurile de lupta.

        Decretul 410/1959 a avut si in acest caz urmari nefaste in existenta manastirii, astfel incat, treptat, vietuitoarele au fost alungate, iar manastirea distrusa complet.

        Dupa Revolutia din 1989, aceeasi Maica Teodora, tot cu fonduri din colecta, a reusit sa ridice din nou manastirea, construind in timp record mai intai biserica (sfintita in 1991) si un ansamblu de modeste chilii cu un singur nivel, in forma de patrulater, care imprejmuiesc biserica.

        In anul 2012 a fost nevoie ca aceasta biserica sa fie demolata din temelie si din iunie acelasi an,  au inceput lucrarile de rezidire a unei alte biserici, pe acelasi amplasament, tot din caramida si cu pridvor deschis, dar mult mai trainica si mai frumos proportionata, in stil moldovenesc, cu acoperis cu sarpanta larga si turla pe naos.

        In prezent isi duc viata de obste un numar de 15 vietuitoare, avand in fruntea lor ca stareta, din 2007, pe Stravrofora Gabriela Turicianu. Trei dintre monahii fac parte dinre vietuitoarele de la prima manastire, revenite in obste dupa Revolutie.










Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!






Niciun comentariu: