Manastirea Bucium


Cu si despre manastirea Bucium din judetul Iasi






Manastirea Bucium





        Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestini ortodocsi intemeiata de ieromonahi Nifon Popescu si Nectarie in anul 1863 ca metoh al schitului romanesn Prodrom de la Muntele Athos.
        Biserica manastirii are hramul ''Duminica Tuturor Sfintilor Atonului''(praznuit in duminica a doua dupa Rusalii).

        Manastirea se afla intr-o zona retrasa de pe dealul Bucium,pe strada Paun numarul 14.

        In anul 1820, în vremea arhipastoririi mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei, a fost fondat la Muntele Athos, Schitul Romanesc Prodromu cu hramul "Sfantului Ioan Botezatorul",intemeierea sa fiind consfintita prin hrisoavele domnesti ale domnitorului Grigore Alexandru Ghica al Moldovei la 7 iulie 1853 si ale domnitorului Carol I al Romaniei la 19 iunie 1871.

        In 1853,domnitorul Alexandru Ioan Ghica al Moldovei a cumparat cu banii sai 4,7 ha teren in Bucium.In perioada aceea, pe teritoriul manastirii se afla o vie sie si o cladire modesta,care mai tarziu a fost transformata intr-o mica biserica unde calugarii sa-si poata face pravila zilnica.

        In anul 1863,primul staret al Schitului Prodromu din Sfantul Munte Athos și Nectarie au intemeiat aici Schitul Bucium, ca metoh al schitului atonit. Paraclisul schitului Bucium, cu hramul "Sfintii Atonului", a fost ridicat într-o casa avand o dimensiune mult mai mică decat cea actuala și a fost sfintit la 19 iunie 1871 de catre mitropolitul Calinic Miclescu (1865-1875) al Moldovei.

        Acest asezamant s-a numit in 1918 ''Metoh'' sau Conacul Bucium,apoi i-a schimbat denumirea in Schitul Bucium.

        Parintele Hrisostom venise aici dupa ce fusese staret la Schitul Prodromu (1919-1921) si preot slujitor la Schitul Darvari din Bucuresti (1921-1937). El a fost staret al Schitului Bucium timp de 42 ani, in perioada 1937-1979.




Ansamblul manastirii este format din:
  • Biserica-paraclis - este situata în mijlocul unei cladiri patrulatere
  • Clopotnita - construita în anii '60 ai secolului al XX-lea
  • Casa Roznovanu - a fost construita la inceputul secolului al XIX-lea, conform modelului arhitectural al caselor moldovenești. In perioada martie 2003 - iulie 2004, ea a fost reparata, consolidata si adaugita cu etaj si mansarda care adaposteste si un paraclis pictat de pictorul Vasile Buzuloi (2004).
  • Casa Roznovanu II - a fost construita la inceputul secolului al XX-lea si adaposteste in prezent chiliile vietuitorilor. Aceasta cladire a fost renovata în 1959.
  • Casa Trapezei - proiectata de arhitectul George Matei Cantacuzino (1899-1960) si construita în 1965, adaposteste Bucataria, Trapeza pentru vietuitori, o sala de protocol cu 60 de locuri, chiliile pentru vietuitori
  • Depozitul de vinuri al Centrului Eparhial;
  • Atelierul de tamplarie al Centrului Eparhial;
  • Casa portarului - situata la intrarea in manastire;
  • Cimitirul Monahal situat în partea dinspre N-E a manastirii.







Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!

Niciun comentariu: