Manastirea Clocociov


Cu si despre manastirea Clocociov din judetul Olt








        Manastirea Clocociov este o manastire ortodoxa din judetul Olt. Fiind inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, manastirea se afla la marginea localitatii Slatina. Din gara Slatina, se ia autobuzul, pana la spitalul central, iar mai apoi se porneste pe Strada Basarabilor, pana la manastire. Manastirea Clocociov se numara printre cele mai vechi manastiri din tara.

        Unele documente, precum si o fresca pastrata in manastire, il numesc drept ctitor pe voievodul muntean Mihai Viteazu (1593-1601). Dupa anul 1628, cladirile manastirii incep sa aibe de suferit, indreptarea acestora facandu-se din mila si dragostea de Dumnezeu a domnitorului Matei Basarab (1632-1654).

        Refacerea manastirii este atribuita, in oarecare parte, dregatorului Diicu Buicescu, sotiei acestuia, Dumitra, si mamei sale, Mara, cu totii rude de-ale domnitorului Matei Basarab; boierul Diicu era nepotul domnitorului. Biserica cea veche a inceput a fi zidita in anul 1645, in numai cateva luni de zile aceasta fiind savarsita. Ctitoria evlaviosului Buicescu, pe langa biserica, mai cuprinde si un corp de chilii, precum si un zid imprejmuitor.

        Potrivit unei traditii locale domnitorul Matei Basarb fiind urmarit de turci pagani s-a ascuns in scorbura socului batran din padurea Clocociov. Scapand din mainile prigonitorilor, voievodul a fagaduit lui Dumnezeu ca va ridica in apropiere o manastire.

        Aceasta traditie este intarita si de un document din anul 1862, care marturiseste ca biserica de la Clocociov este zidita "in anul 7153 (1645), de raposatul Matei Basarab Voda". Documentul a fost intocmit probabil in urma pisaniei asezate pe biserica de catre boierul Buicescu, in anul 1645.

        Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, datorita si secularizarii averilor monahale, Manastirea Clocociov a avut si ea mult de suferit, complexul monahal fiind lasat aproape in parasire, jafurile neintarziind sa apara. Mai mult inca, Primul Razboi Mondial si cateva cutremure vor dauna si ele manastirii. Mai apoi, vreme de decenii, manastirea a zacut aproape pustie.

        Abia la inceputul anului 1976, in chiliile sarace ale manastirii se vor aseza ieromonahul Visarion Coman, impreuna cu cateva maici, venite de la Manastirea Sucevita. Complexul monahal se afla pe atunci intr-o situatie jalnica, biserica neamiavand turle, iar zidurile fiind grav avariate. La numai un an de la venirea aici, obstea a avut de infruntat cutremurul din anul 1977. Drept urmare, manastirea a fost complet reparata si restaurata, intre anii 1980-1981. Lucrarile au fost realizate cu ajutorul Arhiepiscopiei Ramnicului si al staretei de atunci, Mihaela Tamas.







        Biserica monahala de la Clocociov a fost construită in forma de cruce, avand un pridvor deschis si o impartire tipic bizantina. Desi zidurile si pisania sunt originale, pictura a trebuit insa innoita complet, astfel ea fiind lucrata in anul 1937, de mana zugravului Nicolae Pana. Din vechea pictura se mai pastreaza doar tabloul votiv.











Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like pagini noastre sau un share!!!




Niciun comentariu: