Cu si despre manastirea Calui din judetul Olt
Manastirea Calui se afla pe malul Oltetului, in apropiere de Craiova, nu departe de comuna Oboga, comuna renumita pentru ceramica ei populara. Dupa traditie, in acest loc, se spune ca Balan, calul lui Mihai Viteazu, a lovit cu copita in pamant si a tasnit apa.
Manastirea a fost intemeiata intre anii 1516-1521, in timpul domniei lui Neagoe Basarab (1512-1521), de catre banul Vlad si fratii sai, Dumitru si Balica, este inconjurata de un puternic zid de caramida, caramida adusa de pe malul Oltetului si carata din mana in mana pe o distanta de un kilometru.
Manastirea Calui, cu hramul Sfantul Nicolae, a fost refacuta de catre boierii Craiovesti. Restaurarea si infrumusetarea ei au fost facute de catre fratii Buzesti in perioada 20 aprilie - 8 iunie 1588, atunci cand au fost infiintate si corpurile de chilii, dupa cum precizeaza pisania, sapata in piatra cu majuscule frumos executate, asezata deasupra usii de la intrarea in biserica.
In curtea manastirii se afla turnul-clopotnita care dateaza din secolul al XVII-lea. In vremurile de restriste aici a fost cetate. Manastirea era in acea vreme foarte bogata, avand in stapanire nu mai putin de 30 de sate. De aceea, multe puteri au ravnit-o de-a lungul timpului. Biserica a fost renovata in anii 1650, 1828, 1834 si amplu restaurata in 1932-1937.
Viata monahala de la Calui este intensa, chiar daca numarul vietuitorilor monahi nu este foarte ridicat. Fiecare dintre ei desfasoara, atunci cand ii vine randul, dupa ascultare, activitatile firesti din gospodaria monahala. Iar la bucatarie ii ajuta o maicuta.
Manastirea Calui, ctitoria Buzestilor, constituie una din insemnatele dovezi ale aportului adus de mesterii autohtoni la dezvoltarea arhitecturii romanesti in secolul al XVI-lea.
Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like pagini noastre sau un share!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu