Manastirea Gura Motrului


Cu si despre manastirea Gura Motrului din judetul Mehedinti







         Manastirea Gura Motrului este o veche manastire ortodoxa di judetul Mehedinti. Aflata in satul Gura Motrului, comuna Butoiesti, manastirea se afla la o distanta de numai trei kilometri de localitatea Filiasi si la alti 62 de kilometri departare de orasul Drobeta Turnu Severin.

         Potrivit traditiei, aceasta manastire a fost zidita, pentru prima data, de Sfantul Cuvios Nicodim cel Sfintit de la Tismana. Oficial insa, manastirea, a carei biserica centrala este inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost zidita de evlaviosul Harvart, mare logofat al Sfantului voievod Neagoe Basarab, intre anii 1512-1521.

        Manastirea Gura Motrului se afla zidita aproape de un vechi schit monahal. Potrivit traditiei locului, schitul cel vechi ar fi fost zidit de Sfantul Cuvios Nicodim cel Sfintit, candva pe la sfarsitul secolului al XIV-lea. Bisericuta de lemn si cele cateva chilii ale schitului erau inconjurate de o podgorie (vita-de-vie), pastrata pentru o vreme, in partea sudica a manastirii actuale. Pana nu demult, podgoria era numita "via Sfantului". La randul lui, izvorul din apropierea manastirii se numeste, pana astazi, "Izvorul Sfantului Nicodim". Desi traditiile locale sunt foarte puternice, de la vechiul schit nu s-au aflat nici documente, nici urme arheologice sau obiecte de cult.

        Intr-un hrisov al voievodului Neagoe Basarab dat in ziua de 13 ianuarie 1519, se mentioneaza faptul ca la Gura Motrului exsta deja o manastire bine zidita, inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva, pe care o ridicase ''jupan Harvat'', mare logofat al domnitorului.Pentru intretinerea proprie, manastirea din Gura Motrului a primit mosii in satele Susita si Grosieri.

        Intre anii 1642-1643, manastirea din Gura Motrului va fi rezidita, din temelie, de catre Matei Basarab, domnitorul Tarii Romanesti. Desi acest lucru nu a ramas consemnat nicaieri, drept dovada avem marturia patriarhului Partenie al Constantinopolului, care, in jurul anului 1640, spune despre aceasta manastire ca, "fiind veche si uitata de multi ani si de tot stricata, Matei Basarab au ridicat-o din temelie cu multa cheltuiala si stradanie si au innoit-o cu multe sfinte vase si danii miscatoare".

        In anul 1653, biserica centrala a manastirii a fost rezidita, din temelie, de catre marele vornic Preda Brancoveanu. La numai patru ani dupa terminarea bisericii, pelerinul Paul de Alep, aflat in trecere prin tara noastra, ajungand la aceasta manastire, a notat: "Biserica de aici, in vechea ei forma, era mica si simpla si a fost daramata de unul dintre dregatorii din aceasta tara, care era mare vornic si al carui nume era Preda Brancoveanu, ruda a raposatului Matei voievod. De la tatal sau si de la stramosii sai el avea multe mosii, manastiri, biserici si sate. El a zidit-o din nou, a doua oara si a facut cladire mareata si aleasa, cu trei turle. Intregul acoperis, fiind facut din placi incheiate cu plumb, se spune ca avea o greutate de saisprezece mii de ocale."

        Biserica cea mare a Manastirii Gura Motrului a fost zugravita in fresca intre anii 1702-1704, pe cheltuiala Sfantului Constantin Brancoveanu. Cu aceasta ocazie, in pronaos a fost asezata urmatoarea pisanie, sapata in piatra: "Aceasta Sfanta si Dumnezeiasca Manastire de la Motru, al carei hram se praznuieste probedeba Parascheva, din temelia ei este zidita de jupan Preda Brancoveanul, vel vornic, la anul de la zidirea lumii 7161 (1653), care de la aceea vreame pana acum au statut nezugravita, iara dupa aceea, luminatul si inaltatul Io Constantin Brancoveanul Basarab Voevod, nepotul lui de fecior, intr-al saptesprezecelea an al Domniei Sale o au zugravit si o au si mai infrumusetat, cum sa vede la leat 7213 (1705), savarsind-o in buna pomenire si slava vesnica. Luna septembrie, 20 zile."

        Peste alti sapte ani, cuviosul Stefan, staretul manastirii, a contribuit si el la infrumusetarea manastirii, prin adaugarea unei ferecaturi de fier la poarta de sub turnul clopotnitei, dupa cum marturiseste o pisanie mica: "Aceasta poarta s-a ferecat cu toata cheltuiala Cuviosului Kir Stefan, nastornic (staret) al acestei Sfinte Manastiri, 15 iulie 1712''

        Mai tarziu, in anul 1852, pictura bisericii a fost refacuta, pe cheltuiala domnitorului Barbu Stirbei Voda, precum si prin osteneala arhimandritului Eufrosim Poteca, staretul manastirii. Frescele originale au fost acoperite cu un strat protector, peste care s-au asternut fresce noi. Acest lucru este consemnat si el, intr-o pisanie asezata in pridvor: "Aceasta reparatie a zugravelii, dupa stilul original, s-a facut cu bunavointa Inaltimei sale Barbu D. Stirbei, printul stapanitor a toata Tara Romanească, slobozind cheltuiala din Casa Centrala, si prin osardia Cuviosiei sale, arhimandritul Eufrosin Poteca, eugumenul acestei Sfinte Manastiri de la Gura Motrului, la anul 1852, zugrav Nita Stoenescu."
 





Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau share!!!




Niciun comentariu: