Manastirea Pasarea


Cu si despre manastirea Pasarea din judetul Ilfov








        Manastirea Pasarea este un monument istoric si de arta aflat la 29 km est de Bucuresti, ctitorita la inceputul secolului al XIX-lea, pe malul  Pusnicu si la marginea padurii cu acelasi nume,ce erau odinioara Codrii Vlasiei.

        Exista mai multe legende ce explica numele manastirii. Cea mai plauzibila este aceea ca numele i-ar veni de la stolurile de pasari care vietuiau in padurea inconjuratoare.

        Manastirea ii are ca ctitori pe arhimandritul Timotei, care a ridicat aici o biserica din lemn în 1813, si pe Sfantul Calinic de la Cernica. Biserica din lemn s-a prabusit la cutremurul din 1838.
        Biserica mare a fost reconstruita de Sfantul Calinic, pe cand era staret la Manastirea Cernica in 1846, in timp ce biserica din cimitir fusese ridicata tot de el la 1834.

        La aceasta manastire de maici s-a calugarit spre sfarsitul vietii mama Sfantului Calinic, Floarea, devenita schimonahia Filoteia. In plan spiritual, Manastirea Pasarea este sora geamana a Manastirii Cernica, nu doar ca au acelasi sfant ctitor, ci si dupa tipicul Sfantului Sava, dupa care se conduc amandoua manastirile.

        Manastirea are ca hram ''Sfanta Treime'' la biserica mare si ''Adormirea Maicii Domnului'' la biserica din ciitir si se poate lauda cu o bogata colectie de arta veche bisericeasca: icoane, ceramic, broderii, precum si mulaje in ghips apartinand sculptorului G. D. Anghel- cel care a realizat statuia lui Mihai Eminescu din fata Ateneului Roman- si care si-a trait aici ultimii ani ai vietii, fiind inmormantat in cimitirul manastirii. 

        Cea mai de pret comoara a manastirii o reprezinta racla cu parti din Sfintele Moaste ale Sfantului Pantelimon, Sfantului Mucenic Mina si Sfantului Mercurie.

        Datorita marii valori istorice si artistice, Manastirea Pasarea a fost declarata în 1955 monument istoric si a fost restaurata prin grija Patriarhului Iustinian.

         In atelierele manastirii functioneaza ateliere de croitorie pentru vesminte preotesti, cruciulite si icoane.

        Pictura a fost realizata de aceiasi mesteri de la Cernica, Fotache si Nicolae Polovnicul.

        In 1990, in manastire a fost ctitorita o Bolnita – camin, unde sunt ingrijiti la ora actuala cam 50 de batrani. Tot aici se afla in constructie noua cladire a Seminarului monahal, care functioneaza deocamdata intr-o cladire din Branesti.








Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!














Niciun comentariu: