Cu si despre manastirea Radu Negru din judetul Ialomita
Lacasul construit in stil bizantin are forma de cruce greaca si a devenit loc de perelinaj pentru credinciosi din Ialomita, Bucuresti si Constanta, care vin sa se inchine la icoana facatoare de minuni, gasita intacta cand se sapa o fantana. Multi oameni care vin la Radu Negru si cauta izbavire si simt ca au gasit-o.
E semnul si lucrarea icoanei Maicii Domnului, facatoare de minuni, pe care calugarii au gasit-o in timp ce sapa o fantana. Au gasit-o intacta fara nici o stricaciune sau urma de umezeala.Dupa 70 de ani culorile erau atat de proaspete si vii incat mai mirosea a picmenti de vopsea.
Dupa anul 1989 s-a hotarat reconstituirea lacasului de cult. Bijuteria in stil bizantin a fost inaltata intre 1909-1913 si adaposteste icoana facatoare de minuni aMaicii Domnului ce dateaza din 1846 si se pare ca ar fi fost daruita bisericii de catre un localnic instarit.
Pe 25 martie 1913 biserica a fost sfintita cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.
La 1 septembrie 1914 ,biserica capata statutul de parohie cu administratie de sine statatoare,iar pictura lacasului de cult a fost executata in stil bizantin de pictorul Martinovici, apoi in anul 1937 de mesterul Nita Angelescu. In 1969 a fost restaurata de zugravul Vasile Olteanu.
Intre ani 1960-1965 localitatea a fost afectata din cauza apei ce a iesit la suprafata pamantului, sateni fiind nevoiti sa se mute in cartierul Magureni si in comuna Modelu.
Timp de doua decenii in mijlocul campului ramasese doar biserica si doua cimitire.
Dupa 1989 s-a hotarat reconstruirea lacasului de cult si cu dorinta preacucernicului protoireu Alecu Paulin s-a inceput restaurarea. In sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anul 1992
s-a hotarat sa se infiinteze manastirea de calugari Radu Negru. Odata cu infiintarea Episcopiei Sloboziei si a Calarasilor, manastirea a luat amploare, fiind sfintita in 1995 de Preasfintitul Nifon Mihaita.
Treptat au fost construite chilii,refacuta si pictata,un ansamblu monahal ce cuprinde paraclisul Sfantul Arhidiacon Stefan. S-a construit staretia,trapeza si apoi clopotnita,turnul si un gard de piatra de 700 metri,ce inconjoara sfantul lacas de cult.
Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu