Manastirea Sitaru


Cu si despre manastirea Sitaru din judetul Ilfov










        Manastirea Balamuci sau Manastirea Sitaru este o manastire ortodoxa din Romania, situata in apropierea satului Sitaru din comina Gradistea, judetul Ilfov.

        Ctitorul primei biserici de zid din sihastria de la Sitaru – una din cele mai izbutite realizari arhitecturale muntenesti din sec. al XVIII-lea – a fost boierul Papa Greceanu, strabunicul domnitorului Constantin Brancoveanu.

        In 1752 biserica va fi refacuta „de iznoava”, dupa cum graieste pisania, in vremea Mitropolitului Neofit al Ungrovlahiei, fiind pictata de „Neacsa ierei, Dima ierei, Grigorie, Serban, Constantin si Constandache”, in 1753.

        Manastirea Balamuci (variante: Balamuci si Sitaru) a fost din 1838 locul in care au fost transferati bolnavii mintal care intre 1825 si 1838 fusesera tinuti la Manastirea Negoiesti. Conform lui Ion I. Cantacuzino, care il cita pe P. Samarian, este posibil ca manastirea Malamuci sa fi servit si inainte de 1838 ca adapost pentru alienati, si in acest caz numele ei se tragea de la denumirea rusa sau ruteana pentru om care vorbeste aiurea, balamuțiau. In orice caz, de la numele acestei manastirii a ramas cuvantul „balamuc”, sinonim pentru „casa de nebuni”.

        Din 1845 bolnavii au fost transferati intr-o cladire din apropierea Manastirii Marcuta de langa Bucuresti.

        Dupa secularizarea averilor manastiresti, in manastire va functiona o temnita pentru minori.

        In 1875, la Sitaru erau mai multi calugari decat inainte de secularizare (decembrie 1863).

        In 1915 manastirea ramane pustie. Abia in anul 1928, doi calugari din obstea Caldarusanilor, Atanasie si Martirie, se muta la Sitaru, cautand sa reinvie schitul.

        In 1944 sosesc aici 24 de calugari basarabeni, refugiati de la Manastirea Noul Neamt. Chiar si dupa decretul regimului comunist, de desfiintare a manastirilor, din 1959, doi dintre vietuitori refuza sa paraseasca manastirea. Dupa 1971 viata duhovniceasca la Sitaru incepe sa renasca, parintii Damian Bogdan, Gheorghe Ghenoiu si Gherasim reusind sa adune in jurul lor o obste numeroasa. In ultimii ani s-au construit un corp de chilii, o biblioteca.










Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!






Niciun comentariu: