Manastirea Ciolanu


Cu si despre manastirea Ciolanu din judetul Buzau




Judetul Buzau




       Manastirea Ciolanu este localizata la aproximativ 25 de km de Monteoru , pe drumul local direct prin Vernesti si , aproximativ 45 de km daca se ocoleste pe soseaua principala prin Buzau . Ca reper pe harti se poate lua localitatea Magura , manastirea fiind plasata in imediata vecinatate (peste drum) a Taberei de Sculptura de la Magura .
       Aceasta manastire a fost atestata documentar inca din secolul al XVI-lea si este singura dintre asezarile monarhale aflate in judetul Buzau . Are doua biserici sitate la o distanta de 100 de metri intre ele . Aici exista si un muzeu unde pot fi admirate vesminte religioase , obiecte de cult si icoane , unele fiind pictate de Gheorghe Tatarescu prin anul 1886 .
       Dupa traditie , manastirea ar fi fost ctitorita(cladita) de Doamna Neaga in anul 1590 , desi alte izvoare indica drept ctitori in anul 1568 pe boierii Dumitru Ciolanu din Ttansilvania , Radu si Dragomir Sorescu din Vernesti .
       Biserica din vale dateaza din 1828 fiind cladite de episcopul Chesarie al Buzaului . Biserica din deal este mai veche . Intrarea sobra , casutele care formeaza incinta manastirii , biserica mare si cimitirul in miniatura si linistea formeaza un tot unitar .








       Numele manastirii Ciolanu , vine cel mai probabil de la oasele unor sihastri care au fost descoperite in poiana . Aici si-au gasit refugiul cativa calugari scapati din Bizantul care fusese ocupati de turci in secolul al XV-lea .
      Biserica veche cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe , a fost ridicata in anul 1589 , de Doamna Neaga ,sotia li Mihnea Turcitul . In timpul unei invazii , Doamna Neaga impreuna cu cei 5 copii ai sai , s-a refugiat in vatra de sihastrie ce functiona aici .
      Unul dintre copii a murit si dupa toate probabilitatile ale lui sunt osisoarele ce au fost gasite , dupa multa vreme , ingropate in dreapta bisericii . Initial biserica era fara turle si fara pronaos .
      In secolul al XVII-lea , dupa obiceiul epocii , manastirea a fost inchinata , vremelnicu beneficiar al actiunii fiind Iavra Rusicon din Grecia . Pustiirea si-a facut simtita prezenta , la scurt timp dupa aceea , stiut fiind ca proasta administrare a grecilor a surpat multe dintre ctitoriile romanilor .
       Un strain avea sa redea Manastirii Ciolanu stralucirea spirituala pierduta . Sfantul Vasile de la Poiana Marului , de neam din Malo-Rusia , a adus aici in anul 1763 , un numar de 12 monahi moldoveni si munteni .
       Anul 1766 este pastrat in arhivele manastirii ca reperul cronologic ultim al Evului Mediu , atunci cand manastirea beneficiaza de un tardiv hrisov domnesc .Dupa aceasta , Ciolanul dispare aproape un secol din scriptele istoriei scrise .
       In anul 1825 , Episcopul Chesarie al Buzaului incepe ridicarea marii biserici , cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel . Din prima jumatate a secolului al XIX-lea si pana la Decretul 200 din anul 1959 , obstea de aici a numarat intre 80 si 100 de vietuitorii .








      Renumiti pentru talentele lor au fost : Varlaam Protosinghelul , marele compozitor de muzica psaltica , mort in anul1849 si a fost ingropat in curtea manastirii ; Gherontie Schimonahul , mutat la Domnul in anul 1952 , cel ce a cules nenumarate manuscrise cu texte patristice , a tradus texte filocalice-inaintea parintelui Staniloae-printre care ''Introducerile'' Sfantului Vasile de la Poiana Marului ; apoi parintele Dometie Manolache , buzoian de loc , cel care prin ravna lui a reinviat Manastirea Ramet din Ardeal .
       Neofit Smarandoiu , cel care a pastorit manastirea aproape 30 de ani (1967-1997) si care a construit multe corpuri de chilii si a organizat muzeul .
       La Manastirea Ciolanu sunt adapostite multe dintre icoanele realizate de Tatarescu , nepot al lui Nicolae Teodorescu Pitarul , cel care a zugravit biserica mare si care a condus scoala de pictura de la Buzau , pe la jumatatea secolului XIX . Apoi singura icoana bizantina a manastirii , pictata de Athos ce il infatiseaza pe Sf. Gheorghe , sau o copie -din 1925 a icoanei Maicii Domnului cu Pruncul de la Dalhauti . Gasim un semn de pretuire din partea Patriarhului de Constantinopole , Ioachim al IV-lea datat in anul 1909 ; acest Patriarh a fost cel care in 1885 , a temeincit autocefalia Bisericii Ortodoxe din Vechiul Regat .
     In jurul anului 1830 , au fost aduse din Grecia moastele mai multor sfinti , care se afla intr-o racla , in biserica mare . Manastirea se bucura de ocrotirea Sfintilor Gheorghe , Mercurie , Pantelimon , Haralambie , Trifon , Eftimie , Ignatie , Acachie , Neofit si Parascheva .
      Marele patrolog I. G. Coman isi petrecea vremea studiind aici cu ucenicii sai ; Iavra buzoiana era populata cu aproape 100 de calugari .
     Langa manastire a functionat in ultimele decenii ale secolului XX , Tabara de sculptura de la Magura .
     




      Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii nostre sau un share!!!


























Niciun comentariu: