Cu si despre manastirea Vierosi din judetul Arges
Manastirea Vierosi, aflata astazi in localitatea Mioveni, din judetul Arges, a fost intemeiata in anul 1573, in zilele lui Alexandru Voda cel Bun, de catre boierul Ivascu Golescu, descendent din neamul Basarabilor Craiovesti. La zidirea ei au lucrat mesteri locali si credinciosii satului.
Manastirea este inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
Manastirea Vierosi a fost restaurata in anul 1615, de catre vistierul Stroe de la Leurdeni. Pisania originala a bisericii marturiseste urmatoarele: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca manastire ce se cheama Veres, fost-a zidita din telemia ei de jupan Ivascu Golescu, ce au fost vornic in zilele lui Alexandru Voda cel Batran, la leat 7081. Iar eu, Stroe vel vistier de la Leurdeni, impreuna cu jupaneasa mea, Visa, vazand-o veche si stricata, prin multe locuri reinoit-am cum am putut si cu ce ne-au dat Dumnezeu indemana, de am dres si noi, am adaus, adica cu ziduri si cu zugraveala bisericii, si cu mosii ravnind si poftind inauntru toata inima noastra de a ne chema ctitori ai acestei sfinte manastiri, pentru pomana noastra si a a parintilor si a tot neamul nostru. Si aceste toate le-am facut in zilele raposatului Matei voevod.
Precum ne demonstreaza pisania si ruinele din jurul manastirii, acest locas de cult a fost inconjurat cu ziduri fortificate, precum o cetate, late de doi metri si inalte de zece metri, si a avut multe chilii monahale.
Desi a avut in posesie multe mosii, daruite de domnii si boierii vremii, astazi manastirea se afla aproape in stare de ruina, zidurile si chiliile fiind daramate. Dintre cele patru clopote ale vechii manastiri, unul este la Colibasi, unul la Maracineni, altul la Bucuresti si cel mic a ramas la Vierosi. Din caramida luata din vechile ziduri s-a construit scoala si primaria din Colibasi.
Ultima restaurare de mare amploare a avut loc in anul 1834. Frescele vechi au fost zugravite de Voicu, Petre si Gheorghe Zugravul, intre anii 1827-1834, pe vremea episcopului Samuel Sinandon. In tabloul votiv apar zugraviti domnitorii valahi Grigorie Ghica si Alexandru Ghica.
In interiorul bisericii se afla mormantul ctitorilor acesteia, Ivascu Golescu si Albul clucerul Golescu, care a murit in luptele de la Rimna, langa satul Jilistea. Pe piatra de mormant, Albul clucerul Golescu este infatisat calare pe un cal ager, cu buzduganul in mana.
Se crede ca in aceasta manastire s-a adapostit, pentru un timp, Sfantul Sofronie de la Cioara, cel care a condus rascoala populara impotriva habsburgilor si a uniatilor, in anul 1760, unde ar fi trecut si la cele vesnice.
Multa vreme, ceea ce a mai ramas din vechea manastire s-a folosit ca biserica parohiala. Biserica manastirii a fost restaurata din nou, intre anii 1955-1956. Manastirea Vierosi a fost reinfiintata in anul 1998.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu