Cu si despre manastirea Barbu din judetul Buzau
Hram: Sfintii Mihail si Gavriil; Izvorul Tamaduirii (paraclisul)
Acces: din loc. Izvoru, situata la 26 km V de Buzau pe DN 10 Buzau-Brasov, 1 km S;
Stareta: monahia Macrina Munteanu;
Adresa: sat Leicuiesti, com. Tisau, 127617, jud. Buzau
Mănăstirea Barbu este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Tisău, județul Buzău.
Mănăstirea Barbu a fost înfiinţată, ca schit de călugări, în anii 1664-1669, de către marele căpitan Barbu Bădeanu. Desfiinţat în 1861, prin legea secularizării averilor mănăstireşti, Schitul Barbu devine biserică de mir. În anul 1871, episcopul cărturar Dionisie Romano al Buzăului reînfiinţează Schitul Barbu ca aşezământ monahal de călugăriţe. Biserica veche – monument istoric – are hramul „Sfântul Arhanghel Mihail” (8 noiembrie) şi datează, în parte, din anul 1669. În 1996, a fost construit şi pictat paraclisul cu hramul „Izvorul Tămăduirii” şi o clădire pentru chilii.
Manastirea Barbu se afla pe Valea Niscovului, la 30 km vest de municipiul Buzau, in satul Leiculesti, comuna Tisau. Manastirea poarta numele ctitorului sau, vel capitanul Barbu Badeanu. Acesta a ridicat biserica manastirii intre anii 1662-1669, ajutat fiind de sotia sa, jupaneasa Rada si de fiii lor, Hrizea, Radu, Jipa, Andronic, Neagoe si Badea, pentru sfarsirea lucrarilor dandu-se bani si din vistieria domnitorului Antonie-Voda din Popesti.
In sec.al XVIII-lea, Manastirea Barbu a devenit metoc al Manastirii Vacaresti, inchinata Sfantului Mormant de la Ierusalim. Dupa secularizarea din vremea lui Cuza, manastirea de calugari a fost desfiintata, asezamantul monahal fiind reintemeiat in anul 1871, dar ca manastire de maici, fiind aduse aici calugarite de la Schitul Sfantul Gheorghe de langa Bozioru, cazut in ruinare. Biserica a fost reparata intre anii 1894-1895, prin stradaniile staretei Glafira Georgescu si ale parintelui Visarion Ioan Hagiu de la Schitul Nifon. Cu acea ocazie a fost inlocuita pictura, retarnosirea lacasului facandu-se in anul 1896.
In anul 1931, cu sprijinul Comisiei Monumentelor Istorice si al comunitatii locale, Biserica a fost refacuta, indeosebi prin staruintele staretei Xenia Dumitru si a protosinghelului Ioasaf Grigorescu de la Manastirea Ciolanu. Tot atunci s-a refacut pictura, de catre Nicolae Solescu din Buzau. In urma decretului de trista amintire din anul 1959, autoritatile comuniste au desfiintat manastirea, refacuta dupa anul 1989. Ultimele restaurari la biserica s-au facut intre anii 1981-1994.
Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastr sau un share!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu