Manastirea Predeal


Cu si despre manastirea Predeal din judetul Brasov





Biserica mănăstirii Predeal





        Mănăstirea Predeal este o mănăstire, de maici ortodoxă din România situată în orașul Predeal ce poartă hramul Sfântul Mare Ierarh Nicolae ce se prăznuiește în fiecare an la data de 6 decembrie. Mânăstirea este datată încă din anul 1744 și în ciuda vechimii sale nu este la fel de cunoscută precum celelalte mânăstiri de pe Valea Prahovei Caraiman, Sinaia, Cornu sau Schitul Sfânta Ana.

        Manastirea Sf. Nicolae Predeal este asezata la poalele muntelui Clabucet pe valea numita Olareasa si este prima asezare omeneasca de pe aceste plaiuri. Documente amanuntite despre intemeierea acestui Schit nu se gasesc.

        Vitregia vremurilor a facut sa dispara urmele acestui asezamant.
        Dar totusi s-a pastrat un manuscris unde se vorbeste despre inceperea acestui Schit ce se numeste Predealul din plaiul Prahova, la anul 1774 in luna iunie 20, de catre Cuviosul Ioanichie Ieromonahul, care cere Prea cinstitului boier Vel- paharnic-Grigorie Buzoianul, si l-a rugat sa daruiasca loc din mosia domniei sale ca sa faca acest Schit si trei chilii.

        Acest Schit a dainui pana in anul 1788 si fiind rasmerita in vremea lui Mavrogheni, s-au ars de tucii si dupa ce s-a linistit razboiul, iar s-a apucat acel Parinte Ioanichie si a facul alt Schit tot din lemn.

        Dupa un timp a inceput Biserica a putrezit, fiind de brad si cu puterea si mila marelui Dumnezeu si prin mijlocirea Sf. Nicolae s-a inceput a se zidi Biserica la anul 1819 ...

        Cronologic, al treilea asezamant manastiresc in zona Bucegilor este Metocul din Predeal, fondat la 1774 de ieromonahul Ioanichie. Schitul s-a ridicat la poalele muntelui Clabucetul Taurului, pe atunci proprietatea lui Biv-vel logofat Crisoscolescu, care mai stapanea si Piscul lui Cumpat, Dutca, Rasnoava, fata si dosul Cerbului, pe care le vinde in 1821 doamnei Sakelarie. De asemenea reiese din document ca, la 1788, in timpul razboiului ruso-turc, schitul a fost prefacut in cenusa, pentru ca apoi staretul Ionisie sa rezideasca atat schitul cat si chiliile, sprijinit financiar de Ioan Buzatu din Baciul-Sacelelor. Constructia fiind facuta din lemn, la numai 30 de ani se reface in piatra, avandu-l drept ctitor pe Ion Manole la anul 1819.


 



        La 1917, Manastirea Predeal forma un patrulater de cladiri, deschis spre rasarit, cu laturile de 30 m in fata si 50 m spre nord-sud. Intrarea se face prin poarta mare, de sub chiliile de la vest, langa care se gaseste si clopotnita. Latura mare este formata de biserica mare, zidita in urma cu 90 de ani. Latura de la sud era formata de un sir de chilii, care la 1916 au fost bombardate. In dreptul portii de intrare, cam la vreo 30 m, se gaseste biserica de piatra cu hramul Sf. Nicolae, zidita la anul 1819. Insemnarea de pe turn a anului 1774 se refera la biserica de lemn ridicata de ieromonahul Ioanichie, arsa de turci la 1788, dupa care, precum am aratat mai sus, s-a ridicat o alta biserica de lemn, care a rezistat 30 de ani.

        Ridicarea bisericii de piatra la 1819 s-a facut – asa cum dovedeste pisania – prin daniile mai multor crestini, in special a lui Ioan Manole (patronul hanului de la Malul Ursului) si Ioan Buzatu, ambii din Baciu-Sacele. Este zidita in forma de cruce, din piatra de Caraiman, cu lungimea si latimea de 5,10 m si o singura usa de intrare, in partea vestica. In tinda se intra pe o deschidere fara usa, avand de o parte si de alta doua deschideri, ai caror pereti laterali sunt semicilindrici. In dreptul lor, pe perete, deasupra, sunt zugraviti Sfintii Nicolae, Dimitrie si Gheorghe. In tinda se mai gasesc pictati si cei 12 Apostoli, avand in centru chipul Domnului nostru Iisus Hristos.

        Biserica mare, în care se slujeşte astazi, este zidita intre anii 1833-1836 si are aceleasi caracteristici ca biserica Sf. Nicolae. Are lungimea exterioara de 22 m, latime 18 m si inaltimea 7 m, naosul fiind prevazut cu o cupolt. Alaturi de Safta Castrisoaie din Bucuresti (dupa altii Sevastia Bujoreanu din Campina, care s-a calugarit), socotita ctitor principal, la constructia bisericii au contribuit numerosi credinciosi, pomelnicul amintind pe caminarul Grigore Boureanu si Maria Druganescu, fiica raposatului Belu Logofat. Din 1919 complexul manastiresc Predeal (schitul si cele doua biserici) sunt declarate monument istoric. Pana la 1.09.1926 serviciile religioase pentru localnicii care s-au strans si au facut in jurul manastirii orasul de astazi se tineau de manastire, de catre preotii monahi. De la aceasta dată s-a infiintat parohia Predeal, cu scopul de a stabili unitatea bisericeasca a credinciosilor de aici.




Corpul de chilii și turnul-clopotniță



        In anii 1933-1935 au fost construite in manastire doua corpuri de chilii si a fost spalata pictura bisericii cu staruinta staretului Antonie Naescu. In anul 1938 se aflau aici doar sapte monahi, ce se ocupau cu slujbele bisericesti si cu gospodaria manastirii. La 21 septembrie 1940, aici au fost reinhumati o parte din cei 253 de legionari ucisi in noaptea de 21/22 septembrie 1939 in lagare si in tara din ordinul regelui Carol al II-lea si al generalului Argesanu. Prin osteneala arhimandritului Valeriu Niculaiasa au fost facute reparatii si amenajari la constructii. In anul 1942 Comisia Monumentelor Istorice a hotarat majorarea sumelor alocate pentru restaurarea bisericii vechi.

        La data de 30.01.1949 este inscrisa ultima tundere in monahism, a monahului Justinian, din comuna Bran. In 1958 regimul comunist a desfiintat manastirea, dar s-au efectuat lucrari de restaurare substantiale pentru pastrarea ca monument istoric. Intre anii 1960/61 pictorul Iosif Vasu a pictat in fresca biserica. In 1974, la implinirea a 200 de ani de existenta, s-au executat lucrari de reparatii generale la biserici, clopotnita si chilii. In 1976 se restaureaza pictura din biserica Sf. Nicolae, intrarea de sub clopotnita este impodobita cu pictura noua si camera mortuara din gangul de la intrare este pictata si ea, de acelasi pictor Ioan Vasu care pictase si biserica Nasterii Maicii Domnului.



Biserica Sf. Nicolae






Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share !!!

Niciun comentariu: