Cu si despre manastirea Galata din judetul Iasi
Biserica Manastirii Galata
Manastirea Galata din Iasi este o manastire ortodoxa de maici, ctitorita la sfarsitul secolului al XVI-lea de catre domnitorul Petru Schiopul in partea de vest a orasului. Ea se afla pe un platou de pe dealul Galata,putand fi observata cu usurinta din diferite locatii ale Iasului.
Biserica inconjurata de ziduri cu creneluri si un turn clopotnita inalt la intrare, are aspectul unei fortarete, servind adesea ca loc de aparare si uneori ca resedinta domneasca.
Ansamblul Manastirii Galata a fost inclus in Lista monumentelor istorice din Iasi in anul 2015,fiind alcatuit din urmatoarele 4 obiective:
- Biserica "Inăltarea Domnului" - datand din perioada 1582-1583(40 de zile dupa Pasti)
- Palatul Domnesc - datand din perioada 1726-1728
- Turnul clopotnita - datand din anul 1584
- Zidul de incinta - datand din anul 1584
Manastirea Galata vazuta de la inaltime
Galata este un cuvant de origine turceasca care poate fi tradus în limba romana prin cuvantul „poarta”.
Se presupune ca sfintirea bisericii a avut loc inainte de 22 februarie 1578. Cronicarul Grigore Ureche datează mănăstirea tot din anul 1578.
In urmatorii 30 de ani chiliile si trapeza s-au ruinat, iar vesmintele si odoarele de pret s-au risipit, din ele ramanand doar o tipsie de argint.
Doamna Maria, fiica lui Petru Schiopul, s-a întors in Moldova in august 1616, in timpul domniei varului sau, Radu Mihnea (1616-1619).
Cu acordul Doamnei Maria, domnitorul a inchinat Manastirea Galata la 25 martie 1617 (7125) Patriarhiei Ierusalimului, iar Manastirea Hlincea a facut-o metoc al Manastirii Galata. Domnitorul Radu Mihnea a inzestrat biserica cu noi obiecte de cult.
In a doua jumatate a secolului al XVII-lea, la manastire a locuit un calugar pe nume Gherasim, care a lucrat diferite vesminte bisericesti si poale de icoane, pentru unele manastiri din Tara Romaneasca.
In toamna anului 1762 a izbucnit un puternic incendiu in care a ars catapeteasma si toate obiectele din biserica. Domnitorul Grigore Callimachi (1761-1764 si 1767-1769) a inzestrat-o din nou cu odoare, dar nici acestea nu s-au pastrat, neexistand informatii care sa arate unde au fost duse sau cand au fost distruse. In anul 1811, zugravul Vasile Dubrovski a refacut pictura interioara bisericii.
Catapeteasma
Mult timp, Biserica Manastirii Galata a fost biserica parohiala, aici slujind un preot o data pe luna.
In anul 1865, in incinta manastirii a functionat o scoala de sericicultura condusa de M. Viltimescu.
In perioada comunista, biserica manastirii a fost o simpla biserica de mir, aici facandu-se slujbe doar duminica.
Intre anii 1961-1971 s-au efectuat lucrari de restaurare a bisericii, cu sprijinul Mitropoliei Moldovei si Sucevei si a statului.
Turnul clopotnita si zidul de incinta
Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu