Manastirea Golia


Cu si despre manastirea Golia din judetul Iasi




Manastirea Golia




        Manastirea Golia este un lacas de cult important in orasul Iasi, numit dupa marele logofat Ioan Golie,primul ctitor, in jurul anului1550. Hramul manastirii este ''Inaltarea Domnului''.

        Asezamantul ecleziastic de la Golia se prezinta ca o fortareata tipic medievala. Despre vechea biserica, de care este legat numele familiei Golia, nu se stiu prea multe date cu privire la arhitectura, cert fiind faptul ca a fost ridicata in secolul al XVI-lea.

        Actuala biserica a lui Vasile Lupu, refacuta intre anii 1650-1653 si terminata in 1660 de fiul sau Stefanita, se deosebeste in totalitate de specificul bisericilor ortodoxe moldovenesti, atat ca forma de constructie cat si ca arhitectura. Biserica actuala reprezinta o imbinare de stiluri indeosebi renascentist si bizantin.

        Planul exterior este rectangular, cu ziduri inalte, care se sprijina pe epifastri, de factura corintica, de peste 12 metri inaltime, ancorati intr-o cornisa.

        Cornisa este depasita de o compozitie unica, acoperisul fiind strajuit de sapte turle, unicat ca model, dar diferentiate intre ele.

         Manastirea este inconjurata de un zid inalt, prevazut la colturi cu turle ridicate în 1667 si un turn-clopotnita refacut la 1900.




Turnul clopotnita




         In incinta se mai pastrează astăzi o casa cu coloane din secolul al XVIII-lea, unde a locuit temporar si Ion Creanga cat a fost diacon la Golia.




Casa in care a locuit temporar Ion Creanga






Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!

Niciun comentariu: