Manastirea Hadambu


Cu si despre manastirea Hadambu din judetul Iasi





Biserica veche



        Manastirea Hadambu este o manstire ortodoxa din Romamania,intemeiata de boierul grec Iani Hadambul in anul 1659 in satul Schitul Hadambului, comuna Mironeasa din judetul Iasi. Ea sse afla la 30 kilometri distanta de Municipiul Iasi.


        Ansamblul Manastirii Hadambul a fost inclus in Lista monumenteloe istorice din judetul Iasi in anul 2015, si este alcatuit din urmatoarele 3 obiective:
  • Biserica ''Nasterea Maicii Domnului'' - datand din perioada 1659 (8 septembrie)
  • Turnul de intrare - datand din secolul al XVII-lea
  • Zidul de incinta - datand din secolul al XVII-lea


Turnul-clopotnita



        Boierul Iani Hadambu a zidit acesta biserica pe locul unui schit mai vechi cu hramul ''Sfantul Ierah Nicolae''. Acest lucru reiese si din pisania veche in carese spune ca Iani Hadambu a reinnoit o biserica, numai anumite parti din zidarie fiind construite din nou. 

        Manastirea care s-a numit Hadambu, dupa numele ctitorului ei,este un complex monastic fortificat, defensiv, construit in a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Biserica si zidurile sunt construite din piatra de cariera sub forma unei fortarete.

        Ansamblul manastiresc vechi cuprindea biserica, staretia veche, zidul de incinta si turnu-clopotnita prin care se face intrarea.

        Schitul a fost pradat de două ori: in anii 1661 si 1671. Biserica a fost reparata in anul 1780, dupa ce a fost pusa sub administrarea unei epitropii

        La Manastirea Hadambu au vietuit mai multe generatii de calugari greci pana la promulgarea legii privind secularizarea averilor manastiresti inchinate (decembrie 1863) de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Ca urmare a acestei legi, monahii greci au fost obligati sa paraseasca manastirea..

        Complexul monahal a ramas in parasire timp de 70 de ani. In ani '30 ai secolului XX-lea, istoricul Nicolae Iorga gaseste aici aceeasi stare de degradare, un zid de caramida stropita cu pete albe de var, care inconjura biserica Hadambului, de la care se vedea, intre copaci, acoperisul de sindrila sparta.
 
        Manastirea Hadambu a fost reinfiintata in anul 1937, stabilindu-se primi calugari romani,in frunte cu ieromonahul Iov Mazilu (1891-1974). 
Nici calugarii romani nu au stat prea mult, deoarece in urma Decretului nr. 410/1959 manastirea a fost desfiintata.

        Aflata pentru a doua oara in parasire, Manastirea Hadambu a fost redeschisa in anul 1990. Dupa redeschidere s-au construit mai multe cladiri, printre care si o biserica noua cu hramul ''Acoperamantul Maicii Domnului''.

        In ziua de 22 ianuarie 2003, la ora 19,30, a izbucnit un naprasnic incendiu la Manastirea Hadambu, in care au ars 28 chilii. In incendiu a murit si tanarul Nicusor Leuca de 17 ani de origine din Suceava.

        La 11 octombrie 2009 aproape dupa 350 de ani cu prilejul de la atestarea documentara a bisericii vechi, lacasul de cult cu hramul ''Nasterea Maicii Domnului'' a fost resfintit de un sobor de preoti.

        Biserica ''Acoperamantul Maicii Domnului'' a fost sfintita la 8 septembrie 2008.

        In prezent, la Manastirea Hadambu vietuieste o obste de 10 calugari, care impleteste rugaciunea cu activitatile gospodaresti.

        Un obiect de cult este Icoana Maicii Domnului cu Pruncul care timp de 32 de ani nu a vazut lumina zilei. Dupa redeschiderea manastirii in anul 1992, icoana a fost gasita in fosta catapeteasma a bisericii.



Icoana Maicii Domnului cu Pruncul




        Din aceasta icoana a izvorat mir in diferite ocazii:
  • In duminica  Bobotezei in anul  1992
  • In ajunul sarbatoruu Sfintei Cuvioase Paraschiva in anul 1993
  • La 22 februarie 1995
  • In ziua de 20 august 1995
  • In vara si toamna anului 1998



Biserica noua








Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!




Niciun comentariu: