Manastirea Hlincea


Cu si despre manastirea Hlincea din judetul Iasi




Manastirea Hlincea



        Manastirea Hlincea este o manastire ortodoxa de calugari situata in satul Hlincea din comuna Ciurea (judetul Iasi),amplasata intr-un cadru pictoresc la poalele dealului Cetatuia. Ea dateaza de la sfarsitul secolului al XVI-lea ,fiind ctitorita de Maria fiica domnitorului Moldovei Petru Schiopul  (1574-1579 si 1582-1591) si a sotului ei, spatarul de origine greaca Zottu Tzigara.

        Manastirea Hlincea se afla la 3 km spre sud-vest de Manastirea Cetatuia din Iasi, pe marginea liniei de cale ferată Iasi-Vaslui si a raului Nicolina.


        Ansamblul Manastirii Hlincea a fost inclus pe Lista monumentelor Istorice din Iasi din anul 2015, fiind alcatuit si urmatoarele 4 obiective:
  • Biserica "Sf. Gheorghe" - datand din jurul anului 1587, cu transformari din 1659-1660,
  • Ruinele chiliilor - datand din secolul al XVI-lea
  • Turnul clopotniță - datand din secolul al XVII-lea, 
  • Zidul de incintă - datand din secolul al XVII-lea, 
         Pana in timpul domniei lui Vasile Lupu (1634-1653), aceasta manastire era mentionata in documente ca ''manastirea Zotei de la Hlincea''.

         La 8 septembrie 1591 domnitorul Petru Schiopul a parasit Tara Moldovei, impreuna cu doamna Maria,fiica sa si sotul acesteia, Zottu Tzigara.

        La inceputul secolului al XVII-lea manastirea a inceput sa se ruineze lasand-o pustie. Domnita Maria s-a intors in Moldova in 1616 in timpul domniei varului sau Radu Mihnea (1616-1619) si a regasit manastirea pustie. Ea a luat masuri de restaurare a manstirii si a facut-o metoc al manastirii Galata din Iasi, care la randul ei era inchinata (din 1619) catre Patriarhia Ierusalimului. Domnitorul Miron Barnovschi Movila al Moldovei (1626-1629, 1633) a intarit la 17 ianuarie 1626 prin insemne de hotar stapanirea Manastirii Hlincea asupra terenului din jur.

        Inchinarea Hlincei catre Manastirea Galata nu a fost prielnica asezamantului monahal, care a inceput sa se ruineze.
In timpul domniei lui Vasile Lupu (1634-1653) s-au efectuat importante lucrari de reparatii si extindere
        A fost inaltata o turla deasupra naosului bisericii si s-au construit chilii pentru calugari, o trapeza, o pivnita de piatra, zidul de incinta cu turn si cerdac mare deasupra portii. 




Turnul-clopotnita



        In mai 1653 cazacii lui Timus Hmelnitchi, au jefuit biserica, au distrus odoarele si i-au torturat pe calugari.
        Fiul domnitorului, Stefanita Lupu la randul lui domn al Moldovei (1659-1661) s-a ingrijit pe cheltuial sa de pictarea interioara a bisericii.

        Domnitorul Gheorghe Duca (1668-1672) a pus Manastirea Hlincea sub ascultarea Manastirii Cetatuia (ctitorita de el si sfintita la 29 iunie 1672 si inchinata la randul ei Patriarhiei Ierusalimului) ramanand metoc pana in 1990.

        In timpul razboaielor ruso-turcesti din 1787-1792 si 1806-1812, manastirile Cetatuia si Hlincea au fost transformate in spitale militare. In vremea epidemiei de holera din 1831, Manastirea Hlincea a fost folosita ca lazaret pentru bolnavi, iar in timpul ''holelei celei mari'' din 1848 in jurul manastirii au fost inmormantati mortii de holera din Iasi.

        In anul 1854 viitorul episcop Melchisedec Stefanescu gasea manastirea intr-o stare deplorabila cuacoperisul spart si chilii ruinate.
La peste jumatate de secol de la momementul acestei descrieri, N.A. Bogdan gasea manastirea intr-o stare si mai ponosita.

        In 1908 Comisiunea Monumentelor Istorice a efectua o serie de lucrari care au reabilitat lacasul degradat. Manastirea Hlincea a fost inchisa ca urmare a Decretului 410/1959, cand s-au inchi multe manastiri din Romania. Biserica manastirii a devenit biserica parohiala a satului Hlincea. Avariata in cutremurul din 4 martie 1977, biserica a fost supusa unui amplu proces de consolidare si restaurare din initiativa  mitropolitului Teoctist Arapasu al Moldovei si Sucevei. In perioada 1980-1984 au fost reparate zidul de incinta si cladirea chiliilor.

        Schitul Hlincea a fost redeschis in anul 1990, dupa caderea regimului comunist, fiind adusi calugari de la Manastirea Horaita, in frunte cu ieromonahul Metodie Oprica care a fost numit staret.In vara anului 2003 a asfaltat o portiune de aproximativ 3 kilometri de drum.

        Hramul Manastirii Hlincea este sabatoarea Sfantului Gheorghe praznuit in fiecare an la data de 23 aprilie.



Biserica Sf Gheorghe










Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!























Niciun comentariu: