Manastirea Namaiesti

Cu si despre manastirea Namaiesti din judetul Arges





       Manastirea este construita in satul Namaiesti , comuna Valea Mare-Pravat , judetul Arges .
       Manastirea Namaiesti se afla la intrarea in Campulung-Muscel dinspre Targoviste ( 68 km ) si Brasov ( 80 km ) . Bucuresti-Targoviste-Campulung-Muscel ( DN71 , DN 72A , DC19 ) 143 KM .
       Hramul manastiri este Intrarea Maicii Domnului in Biserica , Izvorul Tamaduirii .
       Biserica manastirii este sapata in piatra , in stanca muntelui . Documentele istorice in legatura cu satul Namaiesti si cu manastirea Namaiesti atesteaza anii 1503-1547 in hrisoavele domnitorilor Radu cel Mare si Mircea Ciobanul . Biserica manastirii este considerat monument istoric din secolul al XIV-lea . Date exacte in legatura cu intemeierea manastirii si a bisericii sapate in piatra nu se cunosc.        Insa , legendele transmise oral , din mosi stramosi , in satul Namaiesti , pomenesc de numele domnitorului Negru Voda .
      Tot traditia ne povesteste despre ctitorul anonim al bisericii : Se zice ca un cioban care pastea oile prin partea locolui , ajungand la stanca unde apoi a fost sapata biserica , ciobanul a facut popas la poalele muntelui .Ciobanului i s-a aratat in in vis Maica Domnului care i-a spus : Scoala-te , sapa , sub tine si vei gasi o icoana , intr-o bisericuta de piatra . Aici vei face tu biserica in cinstea si slava Intrarii in Biserica a Sfintei Fecioare Maria , izvor de viata si de tamaduire ''. Trezindu-se din vis in trei zile si trei nopti dadu de biserica de piatra in forma de pestera , cu icoane si odoare bisericesti .
       Acea icoana visata de cioban se afla in partea stanga in biserica si o reprezinta pe Maica Domnului cu Pruncul in brate . Pictura a fost deteriorata de vreme .



       Este una dintre cele mai vechi icoane pictate , se presupune ca a fost zugravita de catre Sf. Apostol si Evanghelist Luca .
      Se mai presupune ca biserica din grota unde a fost gasita icoana dateaza poate chiar din epoca primilor daci crestini .
      In anul 1798 , icoana a fost ferecata in argint de catre Enache Postelnicul , iar in 1913 sotia unui general din armata romana a pus sa i se faca o rama din argint . Astazi icoana este renumita pentru ajutorul dat femeilor ce se roaga inaintea eicu nadejdea de a putea avea copii , cat si pentru alte necazuri . De atunci Maica Domnului a savarsit multe minuni cu cei ce veneau sa se inchine la icoana ei .

     Restaurarea icoanei a avut loc dupa o metoda athonita folosita din secolul al XVI-lea la icoana Maicii Domnului de la Manastirea Vatoped .
     Restaurarea icoanei a fost incredintata tanarului Alexandru Nicolau , care a lucrat timp de cateva luni in prezenta maicii starete .





      Despre icoana Maicii Domnului de la Namaiesti , pastrata in biserica din pestera , se spune ca ar fi chiar una dintre cele 12 astfel de icoane pictate de Sf. Apostol Luca , ea fiind adusa aici de Sf. Apostol Andrei .


     Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii nostre sau un share!!!

       

Niciun comentariu: