Manastirea Podgoria Copou


Cu si despre manastirea Podgoria Copou din judetul Iasi











        Manastirea Podgoria Copou este o mănăstire ortodoxa de maici, situata în mijlocul unor vii din Gradina Botanica din Iasi, pe str. Podgoriilor nr.1, cartierul Copou. Biserica a fost ctitorita in anul 1638 de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) si are hramul Sfintilor Atanasie si Chiril (18 ianuarie ).

        Manastirea "Sf. Atanasie si Chiril" (Biserica Copou) din Iasi a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2015.

        Exista o legenda conform careia in timpul unei invazii de tatari in Iasi, Doamna Todosca (Tudosia),sotia lui Vasile Lupu , a fugit in padure  si s-a ascuns intr-o scorbura de copac. Odata trecut pericolul,domnitorul si-a cautat sotia pe aceste dealuri si a gasit-o cu ajutorul cainelui sau de vanatoare,Copou.Voievodul a taiat copacul scorburos si in semn de multumire ca si-a gasit sotia nevatamata,a hotarat zidirea unei manastiri.

        In anul 1638, conform pisaniei în limba slavona aflata deasupra peretelui dintre pridvor si pronaos, voievodul Vasile Lupu a ctitorit in aceste locuri o biserica de piatra.Ea a fost sfintita la 30 aprilie 1638 de catre patriarhul Chiril Lukaris al Constantinopolului.

        Dupa detronarea lui Vasile Lupu in anul 1653,biserica a fost arsa si daramata, fiind reconstruita de mai multe ori in decursul timpului,astfel nu se mai recunoaste nimic din stilul bisericii originare.

        O pisanie de marmura alba, cu stema tarii, aflata pe un perete exterior al bisericii, contine o inscriptie in limba greaca in care se spune că biserica a fost restaurata in anul 1702 de domnitorul Constantin Duca (1693-1695, 1700-1703).

        Domnitorul Nicolae Mavrocordat (1709-1710, 1711-1716) a extins terenurile manastirii dandu-iun teren cu ''pometii'',paragini de vii, locuri de gradini si padure. 

        In anul 1809, Serafim, egumenul Manastirii "Trei Ierarhi" a restaurat aceasta biserica, fiind asezata atunci o a treia pisanie. Pe atunci, de biserica se ocupau egumenii greci de la Manastirea Trei Ierarhi, care trimiteau aici calugari pentru a se ingriji de biserica. In anul 1850 s-a realizat pictarea bisericii.

        In decembrie 1863 ca urmare a adoptarii Legii secularizarii averilor manastiresti inchinate,manastirea a fost  desfiintata,biserica ei fiind insa folosita in continuare ca biserica de mir.

        Dupa anul 1960, biserica a fost inclusa in perimetrul Gradinii Botanice din Iasi cea mai intinsa din Romania in acel moment.Ca urmare a neglijari ei, biserica a inceput sa se ruineze si a necesitat ample lucrari de restaurare.

        Intre anii 1983-1986, prin staruința preotului paroh Vasile Vaida, s-au efectuat lucrari de restaurare, consolidare in interior și exterior, impodobire cu fresca, policandre și mobilier (un nou cafas).
        Pictura bisericii fiind realizata de catre pictorii Vasile si Violeta Carp din Bucuresti.A fost construita o casa parohiala mare, cu mai multe incaperi, mansarda si anexe gospodaresti.

        Dupa aproape 150 de ani, la 20 aprilie 2001(de sarbatoarea Duminica Mironositelor),mitropolitul Daniel Ciorotea al Moldovei si Bucovinei a reactivat Manastirea ''Sf Atanasiei'' din Podgorii-Iasi ca manastire de calugarite apartinand Manastirii Galata.

        La 29 aprilie 2001 a avut loc slujba de reactivare a manastirii savarsita de un mare sobor de preoti si diaconi in frunte cu mitropolitul Daniel. Cu aceasta ocazie biserica a primit si un al doilea hram,Duminica mironasitelor.








Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau un share!!!



Niciun comentariu: