Manastirea Sfintii Trei Ierarhi


Cu si despre manastirea Sfintii Trei Ierarhi din judetul Iasi







        Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi este un monument de arhitectura de valoare din Romania  fiind situata in centrul traditional al Iasului, pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant (fosta Ulita Mare). Biserica Trisfetitelor a fost ridicata de catre voievodul Vasile Lupu, intre anii 1637-1639, ca necropola domneasca, reflectand aspiratia ctitorului spre lumea bizantina, combinand structuri si forme traditionale cu materiale pretioase si o decoratie fastuoasa.

        Gravata in piatra pe fata sudica a bisericii Trei Ierarhi, inscriptia votiva ne lasa sa citim: "...am ridicat acesta ctitorie in numele celor trei sfinti: Vasile cel Mare, Grigore Teologul, Ioan Gura de Aur si a fost sfintită în luna mai, ziua a sasea, a anului 1639 de mitropolitul Varlaam...".
Hramul biserici este praznuit pe 30ianuarie.







        Ctitorul acestui monument singular, construit intre anii 1637-1639, este credinciosul domn al Moldovei Vasile Lupu,aparator recunoscut al Bisericii Ortodoxe.In timpul primilor ani ai domniei sale Patriarhia de Constantinopol se gasea intr-o situatie critica,strivita de datorii, dominata de intrigi si lovita de dezordini. Vasile Lupu intervine si incearca sa restabileasca lucrurile, mai tarziu el va achita datoriile Sfantului Mormant si pe cele ale manastirilor de pe Muntele Athos si va face numeroase donatii ca initiator al unor opere de cult si caritate crestin ortodoxe in Polonia,Grecia si Bulgaria.

        In biserica au fost aduse in iunie 1641, moastele Sfintei Parascheva, trimise de patriarhia si sinodul de la Constantinopol in semn de recunostinta.

        In ziua de 13 iunie 1641, moastele au fost asezate in biserica manastirii Sfinti Trei Ierarhi.
        Moastele Cuvioasei Parascheva au fost stramutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi dupa sfintirea acesteia la 23 aprilie 1887.
        Jefuita si arsa de navalitorii din Est (1650) si din Nord (1686) si zguduita de cutremure  (1711, 1781, 1795, 1802) biserica va fi restaurata intre anii 1882 - 1887 (arhitectura) iar pictura si amenajarea interiorului a durat pana in anul 1898, resfiintirea lacasului facandu-se in anul 1904. Alaturi de ctitori, la Trei Ierarhi isi dorm somnul de veci carturarul voievod pribeag Dimitrie Cantemir (1710-1711) si primul domnitor al Romaniei, Alexandru Ioan Cuza (1859-1866).







Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau share!!!





Niciun comentariu: