Manastirea Stavnic


Cu si despre manastirea Stavnic din judetul Iasi




Biserica noua a Manastirii Stavnic.



        Manastirea Stavnic este un schit de calugari din localitatea Schitul Stavnic,comuna Voinesti din judetul Iasi. Aflat la o distanta de 22 km SV de municipiul Iasi.
        Schitul dateaza din anul 1727, fiind abandonat dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand a fost bombardat. In anul 1993, schitul a fost reinfiintat.

        Ansamblul Manastirii Stavnic a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2015,fiind alcatuit din urmatoarele 3 obiective:
  • Biserica ''Vovidenia''- datand din jurul anului 1727
  • Cladirile anexe - datand din secolul al XVIII-lea
  • Zidul de incinta - datand din secolul al XVII-lea
        Desi in aceste locuri a existat o viata monahala inca din vremea domniei lui Petru Rares (1527-1538, 1541-1546), schitul este cunoscut abia de la inceputul secolului al XVIII-lea (pe la 1727), cand a fost intemeiat de catre medelnicerul Constantin Cocoranul, care ulterior s-a si calugarit aici, luandu-si numele monahal de Calistru. 
Initial era asezat in mijlocul padurilor din sudul Iasilor,avand hramul Vovidenia (Intrarea in biserica a Maicii Domnului).


Ruinele Bisericii Vovidenia, datand de la anul 1727.


        Biserica (cu hramul "Vovidenia") avea o arhitectura in plan simplu, cu pronaosul boltit în semicilindru si naos cu o turla, existand si o turla si deasupra pronaosului, inceputul scarii de acces spre acesta fiind si acum vizibil. Intrarea in biserica se facea prin partea de nord a pronaosului. Naosul si pronaosul erau separate printr-un perete cu doua arcuri trilobate cu acolada si cu un stalpin anexa. Fatadele sunt impodobite cu arcade oarbe si cu ocnite in acolada, iar ferestrele erau in arc trilobat. Pe peretele din partea de sud a pronaosului se afla si astazi o gropnita cu un arc trilobat.

        Printre obiectele vechi ale bisericii schitului mentionam o Evanghelie donata de catre Chirita Lacatusu din Iasi la 5 martie 1728, un prologar donat de postelnicul Constantin Bivol în 1736, un potir din 1819.
        "Schitisoru nostru", dupa o consemnare pe o carte din 1736, a fost gasit parasit si in ruina in deceniul al IV-lea din secolul al XX-lea (in 1933 mai precis) de catre inginerul constructor si istoricul de arta veche Gheorghe Bals (1868-1934). 

         A functionat ca schit de calugari pana la inceputul celui de-al doilea razboi mondial,cand prin decizia mitropolitana nr. 37 din 31 decembrie 1941, schitul a fost dezlipit de Parohia Bogdanesti si facut de sine statator, dar decizia nu a intrat in vigoare ca urmare a faptului ca schitul ducea lipsa de mijloace proprii de existenta. Biserica a fost bombardata in perioada celui de-al doilea razboi mondial, ramanand numai cu peretii laterali.
 
        In anul 1947, biserica schitului a trecut în patrimoniul Parohiei Slobozia în raza careia se afla. In anii '80 ai secolului al XX-lea, locuitorii din satul Schitul Stavnic au construit cu mari sacrificii o biserica modesta din chirpici, in apropiere de vechea biserica.

In anul 1993,mitropolitul Daniel Ciobotea al Moldovei si Bucovinei a reinfiintat schitul cu hramul ''Vovidenia''(Intrarea in Biserica a Maicii Domnului - 21 noiembrie), ca paraclis mitropolitan, sub directa coordonare administrativa si economica a Centrului Eparhial Iasi. In anul 2005, schitul a iesit de sub administrarea directa a Mitropoliei, devenind manastire autonoma. 

        Manastirea are un gater de taiat busteni si un atelier de tamplarie (administrat de catre Ocolul Silvic Manastirea Neamt a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei) si de ceramica, precum si o caramidarie. S-a infiintat o livada si o mica ferma agrozootehnica si s-a amenajat un iaz. In prezent, se afla in faza de constructie o a treia biserica, in forma de cruce si de dimensiuni mai mari, precum si reconstructia bisericii vechi, aflata in faza de proiect.


 

Iaz




Atelier 






        Hramul schitului este sarbatoarea Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir (praznuită în fiecare an la data de 26 octombrie). In anul 2006, slujba Sfintei Liturghii a fost celebrata chiar de catre mitropolitul Daniel Ciobotea.






Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau share!!!










Niciun comentariu: