Manastirea Vladiceni


Cu si despre manastirea Vladiceni din judetul Iasi








        Manastirea Vladiceni este o manastire de calugari amplasata la marginea municipiului Iasi, in localitatea Vladiceni (din comuna suburbana Tomesti),pe locul numit in cronici ''Poiana Vladicai''. 

        Potrivit traditiei locale, în anul 1415, domnitorul Alexandru cel Bun si mitropolitul Iosif Musat au îintampinat la marginea Iasului, in locul unde se afla astazi Manastirea Vladiceni, alaiul care ducea moastele Sf. Mare Mucenic Ioan din Trapezunt de la Cetatea Alba catre Suceava, capitala de atunci a Tarii Moldovei. După cativa ani s-a ridicat aici un schit, dar acesta a disparut cu timpul.

        Intre anii 1908-1910, cativa calugari au construit în valea Cozmanei din apropierea Poienii Vladiceni o prima biserica a Schitului Vladiceni, spre cinstirea Sf. Apostol si Evanghelist Ioan. Intre ctitorii de atunci, se numara si Arhimandritul Teodosie Soriceanu si cativa calugari atoniti.

        Opt ani mai tarziu, in anul 1918, biserica a fost distrusa in intregime in urma exploziei unui depozit de munitii din apropiere. Din cauza exploziei depozitului de munitie, schitul a fost distrus, murind mai multi calugari, printre care si Arhimandritul Teodosie.

        Dupa primul razboi mondial intre ani 1923-1928, in timpul pastoririi Pimen Georgescu arhimandritul Epifanie Demetrescu si alti cativa calugari veniti in Romania de la Muntele Athos, au recladit asezarea monahala distrusa construind o a doua biserica. Aceasta a fost grav avariata de cutremurul din anul 1940, iar in timpul celui de-al doilea razboi mondial s-a incercat refacerea ei. Avariata si in timpul razboiului (1941-1945), biserica a necesitat ample lucrari de renovare care s-au desfasurat intre anii 1957 si 1959. Ulterior, ea a fost folosita ca biserica de mir, filiala a Parohiei Tomesti.

        In anul 1992, a fost initiata refacerea Manastirii, din initiativa mitropolitului Daniel Ciobotea al Moldovei si Bucovinei si cu purtarea de grija a episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, Calinic Dumitriu Botosaneanul. Primul staret a fost numit in anul 1995 protosinghelul Meletie Cucoara.
        Hramul noii biserici este sarbatoarea "Sf. Apostol si Evanghelist Ioan", praznuita la data de 8 mai in fiecare an.








        La 10 iunie 2007, la varsta de numai 46 ani, a murit protosinghelul Meletie Cucoara, primul staret al manastirii. A fost inmormantat in curtea bisericii. Noul staret a fost numit arhimandritul Arsenie Butnaru.

        Noua biserica a Manastirii Vladiceni a fost sfintita la data de 23 mai 1999 de catre mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Daniel Ciobotea.





Daca sustineti blogul nostru ne puteti ajuta cu un like paginii noastre sau  un share!!!

Niciun comentariu: